Šta je praktičnije kada ili tuš-kabina?

0
1394

Ukoliko renovirate kupatilo i u nedoumici ste da li je bolje rešenje kada ili tuš-kabina, najjednostavnije bi bilo da se opredelite za ono što vam nalaže prostor, kao i budžet. Poslednjih nekoliko godina tuš-kabine su postale pravi hit bez obzira na veličinu kupatila. Istina je da nam ubrzan životni tempo ne ostavlja mnogo prostora za svakodnevno opuštanje u kadi i da svi pribegavamo brzinskom tuširanju. Ipak, činjenica je da nas uživanje u toploj kupki opušta, relaksira i odmara. 

U nastavku ovog teksta pokušaćemo da ukažemo na praktične strane kako kade tako i tuš-kabine i na taj način vam dati neke osnovne smernice za renoviranje kupatila. 

Činenica je da bi najbolje rešenje bilo opredeliti se i za kadu i za tuš-kabinu, naravno, ukoliko to dozvoljava vaš prostor, finansijske mogućnosti, kao i potrebe ukućana. Međuti, kako ovo često nije moguće realizovati, potrebno je napraviti adekvatan odabir.

Kada je idealno rešenje za relaksaciju i opuštanje 

Do polovine prošlog veka u trendu su bile slobodnostojeće kade, mada se poslednjih godina ponovo vraćaju u upotrebu. Te kade imaju svoje nožice i otvorene strane, najčešće se postavljaju u većim luksuznim prostorima. Pored osnovne funkcije, ove kade predstavljaju ukras u kupatilu. Uz njih najčešće ide i dodatna oprema, kao što su drveni stalci za čitanje knjiga i led lampe koje se montiraju na kadu radi lakšeg čitanja. Ove kade imaju posebnu vrstu šarma, jer daju notu elegancije i glamura vašem kupatilu. 

Za razliku od ovih kada, koje između ostalog predstavljaju kutak za luksuz, danas je na tržištu moguće naći baš ono što želite, a što je nekada bilo nezamislivo. Pored toga što možete birati kadu po veličini, možete izabrati određenu boju, kao i oblik. I dalje je najpopularnija četvrtasta kada, i to iz više razloga. Pored toga što se lako postavlja, u njoj možete da se protegnete i da uživate. Za mala kupatila dobar izbor je kada koja je sužena na jednom kraju, jer vam ostavlja prostora za nesmetano korišćenje lavaboa. 

Najčešće se kupci odlučuju za akrilne kade, jer se lako i brzo održavaju za razliku od nekadašnjih emajliranih kada. 

Hidromasažne kade 

Naravno da u skladu sa svojim mogućnostima možete odabrati džakuzi, kao i razne kade sa ventilima i masažerima. Na tržištu danas postoje kade koje imaju opciju hidromasaže, bilo vodenim mlazom, vazduhom ili kombinovano. Neke od njih imaju integrisan program za dezinfekciju i čišćenje, što je veoma bitno kako bi ceo sistem što duže funkcionisao. S vremenom se mlaznice zaprljaju i od kamenca, tako da je redovno održavanje neophodno. Hidromasažne kade po pravilu ne treba da budu uzidane, radi lakšeg održavanja. One imaju panel koji po potrebi može da se demontira zbog održavanja i servisiranja celokupnog sistema. Pri kupovini hidromasažne kade treba biti obazriv i poseban akcenat staviti na kvalitet samog sistema za hidromasažu, odnosno mlaznica, creva i elektromotora. Činjenica je da cene ovih kada variraju, ali imajte na umu da jeftine varijante vrlo retko zadovoljavaju standarde kvaliteta i sigurnosti. 

Tuš-kabina kao  inovativno i moderno rešenje 

Tuš-kabine su inovativno i moderno rešenje za savremena kupatila, posebno ukoliko je kupatilo manjih dimenzija. Najčešće se montiraju u uglu kupatila, čime se ostvaruje ušteda prostora i slobodnije kretanje kroz prostoriju. Iako na tržištu postoje gotove, uvek je bolje odabrati tuš kabine po meri. Ukoliko se odlučite za staklene tuš-kabine prevashodno morate voditi računa o njihovim svojstvima radi sigurnosti, kako prilikom tuširanja, tako i prilikom otvaranja i zatvaranja vrata. 

U poređenju sa kadom, tuš-kabina zauzima neuporedivo manje prostora, koji možete racionalnije iskoristiti. Staklene tuš-kabine pružaju više svetlosti, čineći prostoriju vizuelno većom. Samim tim, pločice u kupatilu dolaze do izražaja, posebno ukoliko su zanimljivog ili unikatnog dizajna. 

Tuš-kabine su lake za održavanje

Prednost korišćenja staklenih tuš-kabina je lako održavanje. Bez obzira na to koje sredstvo za čišćenje da odaberete, bićete sigurni da neće doći do stvaranja kamenca. Ukoliko se redovno održava, tuš-kabina će izgledati kao da je tek montirana. Dodatna prednost ovih kabina je što se ugradnja najčešće ne vrši do samog plafona, što omogućava nesmetano strujanje vazduha, tako da vam neće biti sparno prilikom tuširanja. 

Na tržištu postoje razne hidromasažne tuš-kabine, koje pored toga što su osvetljene, imaju i masažer za stopala, kao i priključke za telefon i MP3 plejer. Naravno, za takav ugođaj potrebno je izdvojiti veću sumu novca. 

Ukoliko odaberete tuš-kabinu rađenu po meri, kaljeno staklo je idealan materijal. Među dizajnerima enterijera zauzima posebno mesto kako zbog atraktivnosti, tako zbog funkcionalnosti i bezbednosti. Ukoliko želite da vaše kupatilo bude jedinstveno, uvek možete odabrati staklo u boji, matirano ili gravirano određenim motivima. 

Da li će vaš izbor biti kada ili tuš kabina, odluka je koju morate doneti sami, odnosno u dogovoru sa ukućanima. Obe varijante imaju svojih prednosti, ali veličina prostora, budžet, kao i lični afiniteti treba da budu presudni prilikom donošenja konačne odluke. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime