Šta je bušilica, a šta brusilica – sličnosti i razlike dva univerzalca u svetu alata!

0
5107

Bušilica i brusilica zvuče tako slično, zar ne? Ipak, u pitanju su dva različita alata, iako imaju zajedničke tačke – oboje su alati sa širokom primenom, koji skraćuju vreme izvođenja radova i omogućavaju efektivniji i kvalitetniji rad.

busilica
Unsplash.com

Šta je bušilica, a šta brusilica, kada se koja od njih koristi i za koje poslove, saznaćete u redovima koji slede u nastavku.

Šta je bušilica?

Bušilica je neophodan alat, kako za kućne majstore, tako i za profesionalce. Prava bušilica se može koristiti za bušenje rupa, otpuštanje ili zatezanje šrafova, pa čak i za uklanjanje materijala. Kombinujte ove sposobnosti bušilice sa mogućnošću upotrebe na različitim površinama – drvetu, metalu, betonu, plastici – jasno vam je da je bušilica dragocena pomoć i za “uradi sam” poslove, kao i za profesionalnu namenu. 

Pre nego pođete u kupovinu razmislite o tome koju će namenu imati vaš alat. Pre ili kasnije ćete gotovo sigurno morati da bušite zidove. Da biste to uradili, biće vam potrebna udarna bušilica. Ako želite da izbušite rupe velikog prečnika u zidu, izaberite bušilicu sa kablom, sa niskom brzinom. Ako planirate da bušite različite materijale – kao što su drvo, plastika ili metal – trebalo bi da izaberete bušilicu sa funkcijom više brzina.

Da li želite funkciju uvrtanja šrafova? Ako je vaš odgovor da, potražite bušilicu koja ima promenljivu brzinu ili kontrolu obrtnog momenta i takođe je reverzibilna, tako da ne samo da će zabiti već i ukloniti zavrtnje.

Kakve vrste bušilica postoje?

Prema izvoru napajanje bušilice možemo podeliti na električne i akumulatorske. 

Električne bušilice kao izvor napajanja koriste električnu energiju – struju. Dakle, one imaju kabl koji se stavlja u strujnu utičnicu, kako bi obezbedio energiju za rad ovog uređaja. Električne bušilice su veoma jake i bez problema mogu da buše sve vrste materijala – beton i gotovo sve vrste metala, veoma su brze, precizne i efikasne. Jedini “nedostatak” koji imaju je to što ih ne možete koristiti na mestima gde struja nije dostupna, dakle idealne su za rad u zatvorenim prostorima – kućama, garažama, poslovnim objektima, radionicama.

Ako želite da izbušite nešto na otvorenom, gde nema izvora električne energije, akumulatorska bušilica će vam doći kao poručena. 

Akumulatorske bušilice nemaju kabl, stoga ih možete poneti sa sobom bilo gde. Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste da ne zaboravite da napunite bušilicu nakon korišćenja. Prilikom kupovine akumulatorskih električnih alata, tri osnovna kvaliteta na koje treba da gledate su napon, amperaža i kapacitet baterije u kilovat-sati (kWh). Zajedno određuju koliko punjenja alat koristi kada radi, koliko je snažan i sa kojim baterijama je kompatibilan.

Koje sve namene ima bušilica?

Sa pravom bušilicom možete bušiti velike ili male rupe, možete zavrtati zavrtnje brže, jednostavnije i čvršće, možete mešati boju, malter i beton, šmirglati zakrivljene drvene površine, šmirglati metal i ukloniti rđu, uvrnuti žice i obavljati mnoge druge poslove.

Šta je brusilica?

Mašina za brušenje, koja se često naziva jednostavno brusilica, je jedan od električnih alata koji se koriste za brušenje – vrstu mašinske obrade koja koristi abrazivni točak kao alat. Svako zrno abraziva na površini točka uklanja malu strugotinu sa radne površine, sve dok ona ne postane zadovoljavajuće teksture. 

Brušenjem se vrši završna obrada predmeta koji moraju pokazati visok kvalitet površine (npr. nisku hrapavost) i visoku tačnost oblika i dimenzija. Pošto je tačnost dimenzija pri brušenju reda veličine 0,000025 mm, u većini primena, brusilica je veoma efikasna u završnoj obradi.

Kako radi brusilica?

Brusilica se sastoji od ležaja sa držačem za vođenje i držanje radnog predmeta i brusnog točka koji se okreće potrebnom brzinom. Brzina je određena prečnikom točka i ocenom proizvođača. Glava za brušenje može da putuje preko fiksiranog radnog predmeta, ili se radni predmet može pomerati dok glava za brušenje ostaje u fiksnom položaju.

Fina kontrola položaja brusne glave ili stola je moguća pomoću ručnog točka ili korišćenjem funkcija numeričkih kontrola.

Brusilice uklanjaju materijal sa radnog predmeta abrazijom, što može da proizvede značajne količine toplote. Da bi se radni predmet ohladio (i kako se ne bi pregrejao i izgubio na kvalitetu) mašine za brušenje sadrže rashladnu tečnost.

Kakve vrste brusilica postoje?

Brusilice prema izvoru napajanja možemo kategorisati na električne, sa kablom, i akumulatorske, bez kabla. Slično kao i sa bušilicama, oba uređaja su veoma snažna i efikasno će obaviti posao koji ste im dodelili, međutim koji od njih ćete odabrati najviše će zavisiti od površine gde planirate da ga koristite. Ako brusilicu koristite u zatvorenom prostoru, gde ima električne energije, električna je odličan odabir. Ako planirate da je upotrebljavate napolju, gde nema utičnica, akumulatorska brusilica će vam poslužiti savršeno.

Za šta se koriste brusilice?

Brusilica ima raznovrsnu primenu – može se koristiti za poliranje metala, uklanjanje rđe ili boje, sečenje keramičkih pločica, kamena ili metala, zakrivljeno rezanje drveta ili čak oštrenje drugih alata. 

Maltene jedino što brusilica ne radi je bušenje rupa, te će vam za taj posao ipak trebati bušilica!

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime