Sredstva za dentalnu higijenu – šta treba da znate

0
1310

Kada su u pitanju sredstva za dentalnu higijenu, od velikog izbora najrazličitijih stomatoloških proizvoda koji se danas nalaze na tržištu može vam se, doslovno, zavrteti u glavi. Velika ponuda izaziva i veliki broj nedoumica. Od četkica za zube do zubnog konca – evo šta treba da znate kada birate osnovna i pomoćna sredstva za oralnu higijenu. Veoma je važno da vodite računa o dentalnoj higijeni i redovno posećujte svog stomatologa, kako biste imali zdrav i lep osmeh i kako bi vam vaši zubi bili zahvalni.

Foto: Pixabay

Četkice za zube – najvažnija sredstva za dentalnu higijenu

Kao najvažnije sredstvo za oralnu higijenu, četkice za zube zauzimaju prvo mesto i na našoj listi. Kada kupujete četkicu za zube, videćete da se u ponudi mogu naći četkice različitih vrsta (klasične, intradentalne, električne…), ali i mekoće (tvrde, srednje i meke). Uvek birajte mekše četkice, jer one sa tvrdim, pa čak i srednjim vlaknima, mogu biti previše agresivne za vaše desni. Takođe, četkice sa manjom glavom će bolje očistiti vaše zube, jer lakše dolaze do nepristupačnih mesta u usnoj duplji. One su posebno preporučljive ukoliko, recimo, imate implante, bezmetalne krunice i sl.

Poslednjih godina su sve popularnije četkice od bambusa. Međutim, iako njihova drška može da se kompostira i predstavlja manje zagađenje, imajte na umu da su čekinje na njima uglavnom napravljene od materijala koji nisu ekološki. Najčešće je to najlon. Četkice koje su u potpunosti biorazgradive, sa prirodnim vlaknima, često su veoma grube. Mogu izazvati oštećenje gleđi i povlačenje desni. Zato se obavezno posavetujte sa stomatologom pre nego što se odlučite za njih.

Intradentalne četkice

Ovo je posebna vrsta četkica koje mogu da čiste prostor između dva zuba. Koriste se za redovno održavanje oralne higijene, naročito kod osoba kojima je dijagnostikovan gingivitis ili parodontopatija, kao i kod ljudi koji koriste fiksne aparate ili proteze za ispravljanje položaja zuba, kako bi se dosegnula sva manje pristupačna mesta. Lako se koriste, na njih se ne mora stavljati pasta i dovoljno je upotrebljavati ih jedanput dnevno. Postoje različite veličine ovih četkica, a koja će odgovarati vama, odrediće stomatolog nakon pregleda. 

Električne četkice

Ukoliko razmišljate o tome da pređete na električnu četkicu, veoma je važno da se oko njenog korišćenja posavetujete sa svojim stomatologom. Pre svega, treba da znate da se ova četkica ne koristiti u potezima „gore-dole“ kao što je to slučaj sa klasičnom četkicom. Dovoljno je da je samo prinesete zubima, jer rotirajuća glava zamenjuje poteze pranja. Snažno pranje  ili pritiskanje zuba može izazvati povlačenje desni. Zato je neophodno da znate da je adekvatno koristite.

Pasta za zube

Verovatno ste sebi mnogo puta postavili pitanje – koja je pasta dobra? Zapamtite da ona uopšte nije najvažnije sredstvo za higijenu. Ono što će osigurati zdravlje vaših zuba i desni pre svega su dobra četkica i pravilna tehnika pranja. Ipak, dobro je znati koji su sastojci poželjni u sastavu pasti za zube. Pored fluorida, koji sprečavaju nastanak karijesa i utiču na jačane zubne gleđi, poželjno je da pasta sadrži i hidroksiapatit, koji popunjava mikroprostore u gleđi nastale početnim karijesom. Osim toga, obratite pažnju na to da li pasta za koju ste se odlučili ima u svom sastavu kalijev nitrat (Potassium Nitrate), dobar za ogoljene vratove zuba, kao i ksilitol („dobri“ šećer kojeg bakterije ne mogu iskoristiti za razmnožavanje). 

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Mnoge paste za zube imaju u svom sastavu sastojke koji se bore protiv osetljivosti zuba, gingivitisa, lošeg zadaha, kamenca itd. Brojne paste sadrže aditive (npr. sredstva za izbeljivanje), koji mogu razbiti zubnu gleđ. Najvažnije je da izbegavate one koje sadrže sulfate (Sodium Lauril Sulfate). Preporuku za najbolju pastu za zube, u zavisnosti od procene vašeg oralnog zdravlja, daće vam vaš izabrani stomatolog.

Danas su sve popularnije paste sa aktivnim ugljem. Uglavnom vlada mišljenje da su one bolje od tradicionalnih, jer su efikasnije u izbeljivanju zuba. Međutim, pre nego što se odlučite za ovu pastu, najbolje je da se posavetujete sa stomatologom. Veoma je važno da odaberete provereni brend, kako zbog preterane abrazivnosti ne biste oštetili zubnu gleđ.

Tečnost za ispiranje usta

Različite tečnosti za ispiranje usta mogu rešiti različite dentalne probleme. Dok neke pomažu u smanjenju plaka i sprečavanju gingivitisa, druge sadrže fluor koji pomaže u borbi protiv karijesa ili mogu da kontrolišu loš zadah. Iako doprinose opštem zdravlju vaših zuba, pružajući dodatnu zaštitu od karijesa i bolesti desni, tečnosti nikako ne mogu da zamene četkicu i pastu za zube. Asortiman ovih vodica koje se danas mogu naći na tržištu je zaista veliki. Ukoliko osećate da su vam usta iritirana od određene tečnosti za njihovo ispiranje, promenite je.

Naime, iritirajuće supstance poput alkohola su čest sastojak ovih tečnosti. Uvek pažljivo proučite etiketu pre nego što se odlučite za neku od njih, jer svaka ima drugačiju koncentraciju sastojaka. Najbolje je da se i ovom prilikom posavetujete sa svojim stomatologom. U zavisnosti od toga da li se koriste za lečenje konkretnog zdravstvenog problema ili su u pitanju standardne tečnosti koje možete kupiti u apoteci ili drogeriji, razlikuju se terapeutske i kozmetičke. Prve se obavezno koriste onako kako vam ih prepiše stomatolog i uglavnom ih nije moguće kupiti bez recepta.

Konac za zube

Konac za zube jeste važan deo higijene zuba, desni i usta, ali samo kao pomoćno sredstvo. Četkica i dalje ostaje najvažnije sredstvo oralne higijene. Ipak, za zdrave zube poželjno je da koristite konac barem jednom dnevno. Čišćenje koncem uklanja čestice hrane zarobljene između vaših zuba do kojih klasična četkica ne dopire, smanjujući verovatnoću nastanka karijesa i bolesti desni. Ukoliko tek uvodite konac za zube u svakodnevnu rutinu, može doći do blagog, ali kratkotrajnog krvarenja desni. Ukoliko se krvarenje nastavi i nakon nekoliko dana, savetujemo vam da posetite zubara, jer to može ukazivati na neko dentalno oboljenje. Moguće je da vam neka vrsta zubnog konca neće odgovarati. To ne znači da treba da odustanete od njegovog korišćenja. Na tržištu postoji zaista veliki izbor, pa ćete sigurno pronaći odgovarajuću vrstu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime