Saveti i metode za učenje stranih jezika

0
591

Učenje novog jezika nije nimalo jednostavan zadatak. Potrebno je puno vremena, energije, strpljenja i samopouzdanja da biste se mogli pohvaliti činjenicom da tečno govorite neki jezik. Ukoliko niste sigurni kako treba da učite i od čega treba da počnete, nastavite sa čitanjem teksta, jer se u sledećim pasusima kriju najbitniji saveti za učenje stranih jezika.

Za početak: steknite naviku svakodnevnog učenja

Većina ljudi smatra da je za učenje stranog jezika potreban talenat, čime sebi stvaraju prepreku a da nisu ni započeli sa lekcijama. Premda učenje novog jezika zaista jeste teško, istina je da su nedoslednost i nedostatak kontinuiteta zapravo glavni razlozi neuspeha. Zato se za početak potrudite da pronađete motivaciju i razvijete svakodnevnu naviku čitanja i učenja.

Pravila i saveti za lakše učenje stranih jezika

  • Nabavite sveske, udžbenike, pribor i rečnik stranog jezika koji učite. Ukoliko volite da izdvajate najbitnije iz gradiva, koristite markere ili crvenu hemijsku olovku.
  • U slučaju da prebrzo gubite interesovanje za učenje, pronađite idealni sistem (npr. pola sata učenja – deset minuta odmora).
  • Na pauzama radite nešto što vas relaksira, poput kratke šetnje, slušanja muzike ili spavanja. 
  • Ne opterećujte se fondom reči koje naučite i pokušajte da stvarate asocijacije za svaku novu (izbegavajte učenje napamet).
  • Podelite lekciju ili kurs na manje delove i nemojte prelaziti na sledeći dok ne savladate prethodni deo.
  • Potrudite se da vam telefon ne oduzima vreme, već ga koristite kao sredstvo za učenje. Na primer, možete da instalirate nekoliko aplikacija za učenje jezika ili da koristite telefonske beleške umesto svezaka.
  • Razmišljajte na stranom jeziku – rekapitulirajte svoj dan, smišljajte kreativne priče ili opisujte osobe i predmete na stranom jeziku. Iako se ne čini tako, ovo će značajno poboljšati vaš vokabular.
  • Ako pohađate škole stranih jezika u Beogradu ili drugim gradovima, čak i na pauzama vežbajte komunikaciju na stranom jeziku. 

Učenje stranih jezika uz pomoć kinematografije i digitalnih platformi

Filmovi ili serije na stranom jeziku vam mogu značajno olakšati učenje. Za razliku od „uobičajenog” gledanja filmova, ovaj put uključite strane titlove i povećajte veličinu slova, kako biste kvalitetno registrovali sve rečenice. Slušanjem i ponavljanjem replika usvojićete melodičnost jezika, a ukoliko ste dobar sluhista, vrlo lako i akcenat izgovorenih reči. Digitalne platforme poput Netflix-a ili HBO-a nude adaptacije filmova na velikom broju stranih jezika, tako da će verovatno biti najbolja opcija za ovakav vid učenja. Pored kinematografije, možete da pokušate i sa stranim emisijama, podkastima ili YouTube klipovima.

Sasvim je jasno da ovom metodom nećete moći da ovladate jezikom kao da je maternji. Međutim, ovo je odlična strategija za učenje jezika, jer pruža priliku za napretkom čak i u fazi odmora.

Čitajte, prevodite i zapisujte

Predlažemo da počnete sa čitanjem kraćih tekstova uopštene terminologije, poput blogova, vesti ili reklama. Najbolje je da se fokusirate na jednu oblast koja vam je inače interesantna i čije osnove već poznajete. Recimo, ukoliko ste obožavalac sporta, zapratite par naloga na društvenim mrežama i redovno čitajte objave na tu temu. 

Nemojte da čitate „u sebi“ već glasno i jasno izgovarajte sve rečenice kako biste navežbali izgovor. U početku sigurno nećete moći da prevedete čitav tekst, ali će biti sasvim dovoljno da razumete suštinu. Naravno, neće biti pogrešno ako proverite svoje znanje i s vremena na vreme izguglate značenje nekoliko rečenica. Štaviše, na taj način ćete brže savladati „stručnu” terminologiju, tako da ćete biti u stanju da čitate i ozbiljniju literaturu. 

Neka novi jezik postane vaša svakodnevnica

Učenje novog jezika je zahtevan proces koji pre svega zahteva zalaganje i praktičnu primenu. Zato, ukoliko zaista želite da naučite strani jezik, nastojite da ga uklopite u svakodnevni život. Primera radi, ako najviše vremena provodite za telefonom ili računarom, jezik softvera podesite na strani jezik koji učite. Čitajte, istražujte i približite se jeziku što je više moguće.

Ne očekujte da će rezultati doći preko noći. Ako vam je cilj da tečno komunicirate na stranom jeziku, dajte sebi dovoljno vremena i ne dozvolite da bilo šta utiče na vašu motivaciju. Budite disciplinovani i marljivo radite, jer će rezultati samo tada biti zadovoljavajući.

Učite, učite i samo učite

Posedovanje nadljudskih sposobnosti učenja ili supermoći su osobine koje se neretko pripisuju osobama koje tečno govore nekoliko stranih jezika. Međutim, iako se nivo znanja i veštine komuniciranja poliglote čini nedostižnim, ne postoji ništa što ih značajno razlikuje od početnika. Uz trunku volje, discipline i pridržavanja navedenih preporuka, svako može doći na taj nivo.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime