Promene u seksualnom životu tokom trudnoće

0
1944

Seksualni život je važan deo zdrave i srećne veze između partnera. Tokom trudnoće, žene i njihovi partneri mogu se suočiti sa mnogim izazovima koji mogu uticati na njihov seksualni život. U ranim fazama, mnoge žene se suočavaju sa jutarnjom mučninom, umorom i drugim fizičkim promenama koje mogu uticati na njihovu želju za seksom. Međutim, kako plod napreduje, mnoge žene se osećaju bolje i žele da se ponovo povežu sa svojim partnerom zbog čega je važno shvatiti da seksualni život ne mora da prestane tokom ovog razdoblja života. Ustvari, mnogi parovi smatraju da drugo stanje može poboljšati njihov seksualni život, jer se fokusiraju na zajedničko iskustvo i intimnost.

Seksualni život u 20. nedelji trudnoće

Za mnoge žene 20. nedelja trudnoće može biti prekretnica u njihovom seksualnom životu. U prvom tromesečju, trudnice obično prolaze kroz jutarnje mučnine i umor koji su karakteristični za taj period, međutim već u drugom tromesečju se hormonske promene stabilizuju. Kao rezultat toga, mnoge žene primećuju povećanu želju za seksom i bolju seksualnu funkciju.

Međutim, važno je zapamtiti da je svako drugo stanje drugačije i da neke žene mogu imati suprotne efekte. U 20. nedelji trudnoće, žena i njen partner mogu početi da osećaju promene u svom seksualnom životu. Jedna od najčešćih promena je smanjenje libida kod žena. Ovo se može desiti zbog hormonalnih promena u telu, umora, stresa i brige o bebi. Međutim, smanjenje libida ne znači da morate prestati sa seksualnim aktivnostima.

Fizičke promene i uticaj na seksualni život

Tokom ovog razdoblja žene prolaze kroz brojne fizičke promene koje mogu uticati na njihov seksualni život. Povećanje stomaka i grudi, ali i širenje kukova može uticati na položaj i udobnost tokom seksa. Povećana osetljivost dojki može dovesti do neprijatnosti tokom dodira ili stimulacije dojki. Trudnoća takođe može dovesti do umora i niskog nivoa energije, što može uticati na želju za seksom. Da biste olakšali seksualno iskustvo, preporučuje se eksperimentisanje sa različitim položajima i korišćenje jastuka za podupiranje stomaka i leđa. Takođe, upotreba lubrikanta može pomoći u smanjenju nelagodnosti tokom seksa.

Kako se nositi sa promenama u seksualnom životu

Postoji nekoliko strategija koje parovi mogu koristiti da bi se nosili sa promenama u svom seksualnom životu tokom ovog perioda. Razgovor o očekivanjima, potrebama i zabrinutostima važan je korak u pronalaženju rešenja koja odgovaraju obema stranama. Takođe, isprobavanje novih položaja i načina stimulacije može vam pomoći da pronađete udobnije i prijatnije seksualno iskustvo.

Značaj otvorene komunikacije

Da biste održali zdrav seksualni život u ovom periodu, važno je imati otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojim partnerom. Ovo uključuje razgovor o svim problemima sa svojim partnerom. Važno je da ste oboje u potpunosti uključeni u ovaj proces i da se razumete. Ako se pojave bilo kakvi problemi, kao što su bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa, važno je da odmah obavestite svog partnera i zajedno pronađite rešenje.

Osim toga, otvorena komunikacija uključuje razgovor o vašim željama i potrebama dok ste trudni. Važno je da se oboje osećate prijatno i da imate dovoljno vremena za intimnost, ali i da razumete fizičke promene koje se dešavaju i kako one mogu uticati na vaš seksualni život.

Kada treba izbegavati seks

Važno je napomenuti da postoji nekoliko situacija u kojima treba izbegavati seks, kao što su krvarenje, bojazan od prevremenog rođenja bebe ili infekcija urinarnog trakta. U ovim slučajevima preporučuje se konsultacija sa lekarom. Takođe, treba biti oprezan sa seksualnim aktivnostima koje mogu dovesti do bola ili nelagodnosti, kao što su analni seks ili gruba penetracija. U ovim slučajevima treba razmotriti alternativne načine intimnosti koji su prijatniji i udobniji za obe strane.

Trudnoća ne traje večno

Seksualni život je važan deo svake veze, a trudnoća ne bi trebalo da ga ugrozi. S obzirom na sve promene i izazove na koje ćete naići u seksu tokom ovog perioda, važno je zapamtiti da je to sve normalan deo procesa stvaranja novog života. Pored toga, budući roditelji treba da shvate ovaj period ne traje večno i da će se seksualni život vratiti u normalu nakon porođaja.

Razgovor sa svojim partnerom i zdravstvenim radnikom može vam pomoći da pronađete načine da održite zdrav i srećan seksualni život tokom ovog razdoblja. Svi parovi su različiti i ono što funkcioniše za jedan par možda neće biti efikasno za drugi. Ključno je slušati svoje telo i potrebe, otvoreno razgovarati i pronaći rešenja koja odgovaraju obema stranama.

Međutim, dolazak bebe na svet može doneti nove izazove, pa je važno nastaviti otvorenu i iskrenu komunikaciju sa partnerom, a ujedno to može biti i prilika za produbljivanje intimnosti između partnera i stvaranje novih, posebnih uspomena. Važno je zapamtiti da su svi izazovi i promene privremeni i da je zajednički rad na održavanju zdravog seksualnog života važan za zdravlje i sreću oba partnera.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime