Prirodni načini za farbanje uskršnjih jaja

0
5426

Bliži se Uskrs, najlepši porodični i najveći hrišćanski praznik. Dekorisanje i farbanje uskršnjih jaja deo je praznične tradicije koju svi vole. Ipak, u zanimljivim uskršnjim običajima najviše uživaju najmlađi. Rana praksa bojenja uskršnjih jaja podrazumevala je da se ona tradicionalno farbaju u crvenu boju, u znak sećanja na Hristovu prolivenu krv i njegovu žrtvu. Otuda običaj koji se u mnogim našim krajevima i danas poštuje – da prvo obojeno uskršnje jaje (čuvarkuća”) obavezno bude crvene boje. Danas postoji zaista mnogo neverovatnih načina za ukrašavanje i bojenje uskršnjih jaja. Pored toga što se prenose s kolena na koleno, brojne ideje možete pronaći na internetu, na društvenim mrežama ili u časopisima.

Kako napraviti autentične prirodne boje za farbanje uskršnjih jaja?

Ukoliko vam ponestaje inspiracije, predlažemo vam nekoliko načina kako da uz pomoć prirodnih namirnica ofarbate uskršnja jaja. Sve što vam je potrebno da napravite ekološku boju verovatno već imate u svojoj kuhinji ili špajzu: voće, povrće, cveće ili začine. Pored toga što su bezbedne po najmlađe, jer za razliku od konvencionalnih boja ne sadrže štetne hemikalije, ekološke boje će pretvoriti vaša uskršnja jaja u prava mala remek-dela, a sam proces bojenja učiniće mnogo zabavnijim. Takođe, prirodnim bojenjem stvara se manje otpada, dok je svaki eventualni otpad nastao u procesu dobijanja prirodnih boja biorazgradiv i možete ga kasnije upotrebiti za kompost.

Izvor: Pixabay

Za prirodno farbanje uskršnjih jaja možete koristiti sve što će kada se prokuva ostaviti u vodi deo svog prirodnog pigmenta. U zavisnosti od toga da li farbate bela ili tamnija jaja, razlikovaće se i konačna nijansa. Kurkurma daje jako lepu, intenzivno žutu boju jajima. Različite prirodne nijanse ove boje možete postići i zahvaljujući cvetovima maslačka ili kamilice. List i ljuska oraha, ljuske crnog luka, pa čak i aleva paprika najpoznatiji su prirodni izvor smeđe do narandžaste boje, a spanać i kopriva zelene. Ukoliko želite da postignete plavu ili ljubičastu nijansu, eksperimentišite sa listovima crvenog kupusa ili bobicama borovnice. Sok od cvekle ili ljuske crvenog luka daće jajima prirodnu crvenu boju.

Jaja koja bojite prirodnim bojama neće biti tako intenzivnih boja poput onih koja se dobijaju hemijskim bojenjem. Ipak, izgledaće prirodnije i pomalo rustično, sasvim u skladu sa praznikom. Imajte na umu to da efekat boja varira u zavisnosti od toga koliko su boje koncentrisane, za koje boje ste se odlučili, kao i koliko puta su jaja u njih uronjena. 

Lukovina: najpoznatiji način za prirodno farbanje uskršnjih jaja

Kuvanje jaja u lukovini,  odnosno ljuskama starog crnog luka, tradicionalan je način bojenja jaja koje su praktikovale još naše bake. Međutim, i danas je podjednako aktuelan. Ukoliko želite, jaja ofarbana na ovaj način možete dekorisati listovima deteline, peršuna, koprive i dr. biljaka. Dovoljno je da sveže listove odabrane biljke prislonite na skuvano jaje, a zatim ga obmotate čarapom (najlonkama). Potom vežite čvor, kako biste pričvrstili list za jaje, spustite u lukovinu i sačekajte da se boja primi.

Iako na ovaj način (listovima biljaka) možete dekorisati jaja u bilo kojoj boji, konačni efekat će u lukovini biti najbolji. Kažu da su jaja obojena na ovaj način najlepša i da imaju najintenzivniju boju, te da uspevaju i manje veštim domaćicama. 

Foto: Pixabay

Preporuke i saveti za dodatno dekorisanje uskršnjih jaja 

Sam proces bojenja jaja ostavlja zasta mnogo prostora za eksperimentisanje i improvizaciju. Igrajte se! Utapkajte sunđerom ili pospite solju tek obojeno jaje, dok je još vlažno. Tapkanje sunđerom daće im zanimljivu strukturu, dok zahvajujući soli mogu imati zvezdasti” izgled. Za dodatno ukrašavanje možete koristiti i vosak, kojim ćete crtati različite oblike, simbole ili ispisivati uskršnje čestitke. Takođe, pre nego što jaja uronite u činiju s bojom, probajte da ih obmotate gumicama za tegle ili gumenim trakama različite širine, jednu po jednu (nekoliko njih). Kada obojite jaja i boja se osuši, skinete gumice – otrićete neverovatan dizajn koje su trake ostavile za sobom.

Čitavu uskršnju trpezu možete upotpuniti i dodatnim prikladnim ekološkim ukrasima. Biće dovoljan čak i jednostavan buket prolećnog, poljskog cveća. Naravno, možete se i dodatno potruditi oko uskršnje dekoracije stola, pa sami kreirati zečije uši od platnenih salveta, dok korpe za uskršnja jaja možete napraviti koristeći običan rebrasti karton.

Dodatni saveti i preporuke za farbanje uskršnjih jaja

  • Za farbanje uskršnjih jaja prirodnim putem najbolje je odabrati ona koja imaju belu ljusku.
  • Ukoliko u vodu za bojenje jaja dodate malo sirćeta, boje će biti intenzivnije i bolje će se primiti.
  • Ako želite da eksperimentišete sa prirodnim načinima za bojenje jaja, a niste sigurni da li će bojenje biti uspešno – opšte pravilo je da će boja koja vam uprlja, odnosno oboji prste, definitivno biti dobra i za farbanje uskršnja jaja.
  • Za desetak jaja koristite najmanje 4 šolje vode. Kada pripremite tečnost, dodajte i odabranu namirnicu, u zavisnosti od toga koju boju želite da postignete (ljubičasti kupus, kurkuma, ljuske crnog luka…). Kuvajte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu kuvajući poklopljeno još 15 do 30 minuta. U ohlađenu i (po želji) proceđenu tečnost zaronite jaja i ostavite ih u njoj dok ne poprime željenu nijasu.
  • Boja je spremna kada dostigne nijansu nekoliko puta tamniju od one koju želite da imaju jaja. Što duže jaja budu stajala u boji – biće tamnija. Ukoliko želite da jaja budu živopisnija, umočite ih više puta u odabranu boju. Pritom, vodite računa o tome da ih u međuvremenu osušite, pre svakog narednog uranjanja.
  • Nakon bojenja, osušena jaja premažite uljem, kako biste postigli dodatni sjaj.
loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime