Mesečno izdavanje stana ili stan na dan – šta je isplativije

0
429

Vlasnici stanova za izdavanje imaju večitu dilemu – da li je isplativije mesečno izdavanje stana ili kratkoročno izdavanje tj. izdavanje stana na dan. Obe opcije imaju svojih prednosti, kao i nedostataka. Koja varijanta je bolja i za koju se opredeliti – odgovor potražite u nastavku teksta. 

Izdavanje stana na kraći vremenski period stan na dan 

Izdavanje stana na kraći vremenski period (stan na dan) ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Ovo je možda dobar biznis, koji donosi brzu i relativno dobru zaradu. Činjenica je da su najtraženiji stanovi za tu vrstu iznajmljivanja upravo u velikim gradovima. Ipak, ni jug Srbije ne zaostaje mnogo za prestonicom, posebno uoči novogodišnjih praznika. Dovoljno je da u pretraživaču ukucate „izdavanje stanova Niš” i da se uverite da je skoro sve već zauzeto. Stanovnici okolnih država dolaze u Niš radi provoda, tako da je neophodno rezervisati  smeštaj barem dva meseca ranije ako planirate da  najluđu noć provedete baš u ovom gradu. 

Izdavanje stana na kraći vremenski period podrazumeva daleko veću zaradu u poređenju sa izdavanjem stana  na mesečnom nivou. Još jedna prednost jednokratnog izdavanja stana je i ta što za početak možete krenuti od minimalnih ulaganja i delimično renovirati stan, a kasnije, kako vam pristiže novac od zakupnine, možete dodatno ulagati.

Pre nego što odaberete ovu opciju morate uložiti dosta strpljenja i vremena kako biste svoj biznis uveli u legalne tokove. S obzirom na to da je ovakav vid izdavanja stana bio idealan za izbegavanje plaćanja poreza, država je donela zakonske akte, koji se uveliko primenjuju, a odnose se na delatnost privatnog smeštaja. 

Nekategorizacija stanova 

Ovo predstavlja jedan od najvećih, a istovremeno i najtežih prekršaja. Onog momenta kada inspekcija utvrdi da ste nekategorizovani stan na dan dali u zakup, platićete ogromnu kaznu, ali ćete snositi i daleko veće posledice. Ukoliko inspektori procene da ste davali stan u zakup tokom dužeg vremenskog perioda, na teret će vam se staviti i uplata poreza na dobit, kao i boravišne takse koje do tog datuma nisu bile izmirene. 

Potencijalni problemi sa komšilukom 

Ovakav vid privatnog smeštaja najčešće se koristi za najam od nekoliko dana. S obzirom na to da se zakupci stalno smenjuju, budite spremni da će među njima biti i onih koji se neće ponašati u skladu sa propisanim pravilima. Pored toga što se može desiti da smetaju komšijama zbog preglasne muzike ili pravljenja žurke u stanu, nije isključeno i da nađete demoliran stan nakon njihovog odlaska. 

Kada je reč o narušavanju kućnog reda, velika verovatnoća je da komšiluk neće blagonaklono gledati na potencijalne probleme, što je sasvim razumljivo. 

Računajte na svakodnevne obaveze 

Ako smatrate da od trenutka rezervacije stana nećete imati dodatnih obaveza prema gostima, u zabludi ste. Obavezno računajte na utrošeno vreme prilikom dočekivanja i ispraćanja gostiju. Takođe, nakon što gosti napuste stan, imate obavezu da uredite prostor za naredne goste. To podrazumeva menjanje posteljine i peškira, detaljno čišćenje sanitarija, kao i svih prostorija koje se nalaze u sklopu stana. 

Mesečno izdavanje stana 

Ukoliko odaberete opciju mesečnog izdavanja stana, takođe ćete uvideti brojne prednosti, ali i nedostatke ovakvog načina poslovanja. Ako planirate da iznajmite stan na duži vremenski period, potrebno je da ga adekvatno pripremite i opremite za izdavanje. U nedostatku inspiracije, na internetu možete potražiti ideje za renoviranje prostora, kako biste uz minimalna ulaganja opremili stan. Sa zakupcima obavezno napravite ugovor kojim ćete jasno definisati međusobna prava i obaveze. To je najbolji način da se obostrano zaštitite od potencijalnih problema. 

Prevremeno napuštanje stana

Koliko god ova solucija delovala primamljivije, i ona ima svojih nedostataka. Uvek postoji mogućnost da trenutni stanari odluče da napuste stan. Ukoliko vas na vreme ne obaveste, moraćete u kratkom roku da pronađete nove, adekvatne stanare, što nije uvek tako jednostavno. Sam proces izdavanja stana može da potraje i da vas iscrpi, jer ćete često biti u situaciji da potencijalnim stanarima pokazujete stan, što će vam svakako oduzimati dosta vremena. Nemojte se obeshrabriti ako se desi da vam stan bude bez zakupa čak i po nekoliko meseci, odnosno sve dok ne nađete adekvatne zakupce. 

Zarada je manja 

U poređenju sa kratkoročnim izdavanjem smeštaja, mesečni najam stana donosi manju zaradu. Za razliku od kratkoročnog zakupa, gde vi kao stanodavac imate obavezu plaćanja svih mesečnih dažbina, u ovoj situaciji zakupac stana snosi sve troškove. To je nešto što se podrazumeva ukoliko ne dođete u situaciju da se  zakupac iseli, a pritom ostavi hrpu neplaćenih računa. Kako biste se zaštitili od nepredviđenih situacija, neophodno je da sve detaljno navedete u ugovoru, kao i da jednom mesečno tražite račune na uvid ili da računate na obavezan depozit.

Bez obzira na to da li ćete se odlučiti da izdajete stan na kraći ili duži vremenski  period, budite spremni da se suočite sa izazovima koji će se neminovno pojaviti. Ako se i dalje dvoumite koju opciju izdavanja stana odabrati, naš odgovor je: onu u kojoj ćete se vi kao stanodavac bolje snalaziti. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime