Kupovina automobila: o čemu treba voditi računa

1
3435

Kupovina automobila je bitna investicija u našem životu, naročito onima koji prvi put kupuju prevozno sredstvo za sebe. Bilo da je to prvi automobil ili ne, svaki put treba dobro razmisliti i napraviti najbolji izbor da bi auto ispunio naše potrebe. Ipak, kupovina automobila bi trebalo da bude uživanje i zadovoljstvo kada ga parkiramo u garaži.

Odredite koji automobil odgovara vašim potrebama

Koji tip automobila tražite? Da li ste ljubitelj sportskih modela ili vam je potrebno prevozno sredstvo gde ćete smestiti celu porodicu?

Kada odlučite koji tip automobila tražite, razmišljajte koje karakteristike treba da poseduje i u koju svrhu će biti korišćen, za gradsku vožnju ili možda duža putovanja. Postavite prioritete koje vozilo treba da poseduje i fokusirajte se na takve automobile. 

Kada odlučite koji tip automobila vam najviše odgovara, istražite dostupne modele. Pročitajte recenzije automobila o određenim modelima da biste dobili više informacija.

Odlučite da li kupujete nov ili polovan auto

Da li kupujete nov ili polovan automobil? Na vama je da odlučite, jer i jedan i drugi mogu imati svoje prednosti i mane.

Pogledajte istoriju polovnog automobila, ona vam može dati neke bitne informacije. Obratite pažnju na broj pregleda ili informacije o popravkama koje su rađene. Imate mogućnost da mehaničar pregleda automobil. Iako ćete ovu uslugu platiti, mehaničar od poverenja bi mogao da vam ukaže na problem koji bi vas mogao mnogo koštati u budućnosti.

Ako kupujete nov automobil, dobra je ideja posetiti više prodajnih salona. Obratite pažnju na recenzije drugih kupaca i saznajte njihova iskustva. Razgovarajte sa porodicom ili prijateljima, možda će vas neko od njih uputiti do zastupnika ili prodavca sa kojim imaju dobro iskustvo u kupovini. Kada obavite ovu vrstu istraživanja, testirajte automobile za koje ste zainteresovani u više prodajnih objekata. Možda postoji prodajni centar koji će vam ponuditi bolje uslove kupovine.

Kupovina automobila: šta je bitno ako kupujete polovni automobil

Proces kupovine automobila je uzbudljiv, ali postoje jako bitne stvari na koje treba obratiti pažnju. Ono što za početak možete i sami bez pomoći mehaničara su neke od ovih provera:

  • U kakvom je stanju unutrašnjost vozila? Da li odgovara starosti automobila?
  • Ima li rđe ili vlage u unutrašnjosti? U kakvom su stanju prozori i da li se mogu otvoriti bez problema?
  • Da li ima problema kod sigurnosnih pojaseva? Da li rade sva svetla i indikatori? Da li su sve brave u funkciji?
  • Da li poseduje servisnu knjižicu i kada je poslednji put servisiran?

Kada kupujete polovni automobil, mnogo toga morate uzeti u obzir. On postaje „potrošač budžeta“ ili „član porodice“, kako neki kažu, zato moramo obratiti pažnju na to kolika je njegova potrošnja goriva i da li će se to uklopiti u naš budžet. 

Automobil ima preko trideset hiljada delova, ali ne možemo proveriti ispravnost baš svakog dela kada kupujemo auto. Ipak, mogu se odvojiti neki parametri kao glavne odrednice ispravnosti vozila i uslova koji vam odgovaraju. Bitno je voditi računa o tome da za određenu vrstu automobila auto delovi budu dostupni na našem tržištu jer ih je tako najlakše i najbrže zameniti ukoliko dođe do kvara. 

Najčešće su potrebni neki od auto-delova: set kvačila, akumulator, alternator, kao i delovi koji su nam potrebni kod manjih kvarova. 

Potraga za idealnim automobilom uopšte ne mora biti naporna. Mladi vozači maštaju o kupovini svog prvog prevoznog sredstva. Za njih, a i one malo starije, najvažnije je da auto bude funkcionalan, udoban, bezbedan i siguran. Strpljenje je veoma važno, nikada nemojte žuriti i biti brzopleti kada se radi o ovoj investiciji. Dajte sebi malo vremena da nađete ono što vam odgovara i budete zadovoljni izborom. Vozite bezbedno, pridržavajte se saobraćajnih pravila i poštujte druge učesnike u saobraćaju. Uživajte putujući u svom pažljivo izabranom automobilu.

loading...

1 KOMENTAR

  1. Automobili su dosta poskupeli, kako novi tako i polovni. A kada je nešto skupo, onda je osnovni kriterijum da li imam dovoljno para? I onda kupiš neki koji ti se možda ne svidja ali je jeftiniji. Kada se kupuju polovnjaci treba dobro paziti, prodaju se auta koji nius sigurni koji su prešli i po 200000 km a kilmetraža im je vraćana, koji se pojvare vrlo brzo. Najbolje kupovati od poznanika i prijatelja, znaš kako ga održavao i koliko je prošao

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime