Komadi dečije odeće koji moraju biti kvalitetni

0
1705

Koliko često vidimo dečiju odeću na sniženju i da li je deklaracija i etiketa prva ili poslednja stvar kojom se bavimo? S obzirom da deca jako brzo rastu, odeća za decu se često menja pa se neretko kupuju jeftini komadi koji se u ormaru zadržava jednu sezonu. 

dete-beba-bodi-posteljina

S obzirom da ih deca prerastaju u kratkom roku, roditelji idu na to da je bolje kupiti više stvari po manjoj ceni jer će se one svakako brzo zameniti novim. Međutim, ovakva logika isključuje brigu o kvalitetu odeće i obuće koja je važna sa aspekta zdravlja dece. Pri kupovini nekih odevnih komada ipak ne biste trebali da štedite, a evo i kojih. 

Donji veš za decu

Komad odeće koji je u najbližem dodiru sa kožom ali i sa intimnim regijama jeste donji veš. Gaće se obično izrađuju od pamuka i to je prirodan, proveren i bez dileme najbolji materijal kada je donji veš u pitanju, pogotovo kada govorimo o intimnim delovima tela koji su prilično osetljivi. 

Bilo koja vrsta veštačkih materijala može biti štetna, pa je poželjno da su gaće za dečake i devojčice napravljene od najkvalitenijeg materijala . Najbolja moguća varijanta je pomenuti pamuk. Ovaj prirodni materijal koži pruža osećaj lagodnosti, udoban je i što je najvažnije, telo je u najvećem stepenu zaštićeno od mogućih infekcija. Osim toga, cene pamučnog donjeg veša su pristupačne pa je pamuk pored toga što je najzdraviji za telo, i najekonomičniji izbor. 

Jakne 

Za godinu dana mala deca porastu dosta pa jakne budu kraće u rukavima već sledeće jeseni i zime. Da vreme ne bi iznenadilo vaše najdraže, važno je da jakna bude topla i dobro postavljena. 

mama-dete

Kriterijumi koji moraju da postoje kada su jakne u pitanju jesu da ona ima dobru postavu, kapuljaču koja će dovoljno zaštiti glavu i rukave koji imaju produžetak od tkanine koji će grejati zglobove i šake. Takođe, ovaj odeveni komad uvek treba da bude malo duži kako bi zaštitio detetov stomak i genitalnu regiju od prehlada. Neki roditelji biraju jakne koje imaju produžetak poput rukavica i puno džepova. Kako takvi detalji ipak imaju veze sa stilom i ukusom, ovo ostaje na odabir mališanima i njihovim roditeljima. 

Obuća

Naročito kod male dece postoji momenat na koji treba obratiti posebnu pažnju, a to je pravilan hod i razvitak stopala. Svima je poznata priča o prvim cipelicama koje moraju imati odgovarajući đon, međutim ni tokom odrastanja ne treba zanemariti dečija stopala, pa je važno i nadalje kupovati podjednako kvalitetnu obuću.

S obzirom da je dečije stopalo konstantno u rastu i razvitak traje u proseku do šesnaeste godine, bitno je da se nosi adekvatna obuća koja će pratiti rast i razvoj. Iako mnogi stručnjaci smatraju da deca što više treba da budu bosa, kada su obaveze kao što su vrtić i škola u pitanju obuća je, naravno, obavezna. Ona zato treba da bude komotna i udobna. 

Udobna obuća je ona koja je potpuno, ili bar većim delom napravljena od prirodnih materijala, i koja neće dovesti do deformiteta stopala. A kada su uslovi za to mogući, uvek možete deci dozvoliti da hodaju bosi, u prirodi, stanu ili u dvorištu. To ne samo da će doneti mnoge zdravstvene benefite, već će svakom detetu biti i jako zabavno. 

Majice i pantalone 

Ovo su najčešći komadi odeće koji se kupuju i tokom leta, a i kada se obnavljaju stvari pred polazak u  školu. Vreme hiperprodukcije na svim poljima uticalo je i na tekstilnu industriju, pa nije iznenađujuće da tržni centri na mesec dana menjaju svoj asortiman. Ovo sve rezultira velikim sniženjima i povoljnim cenama za komade koji su iz stare kolekcije. U želji da se kupi što više stvari često u ormaru dece završe komadi izrađeni od sintetike, majice, pantalonice i helanke koje ubrzo počnu da se habaju a kod osetljive dece znaju da izazovu i crvenilo na koži.  

dete-dečak-odeća

S obzirom da se majicem kratke i duge pantalone nose tokom leta kada je pojačano znojenje, ali i aktivnost dece jer su češće napolju, prirodni materijali trebaju biti vaš prvi izbor. Sam znoj na toploti u kombinaciji sa sintetikom može izazvati iritaciju kože, pa su pamuk, lan ili čak pletnina od vune uvek bolja opcija nego sintetika. 

Kada govorimo o veštačkim materijalima odnosno o sintetici, može se reći da je ona uvek loš izbor. Šta sve ulazi u njen sastav i zbog čega je toliko loša?  

Štetnost veštačkih materijala

Primena veštačkih materijala učestala je zbog činjenice da oni ne zahtevaju skupu preradu pa su troškovi proizvodnje daleko niži. Zato su oni su postali temelj modne industrije. Neki od veštačkih materijala koje možete pronaći na etiketama su akril, acetat, najlon, poliester i rajon. 

Tokom proizvodnje oni se tretiraju raznim štetnim i otrovnim hemikalijama, a prilikom svakog pranja odeća od sintetike otpušta komadiće mikroplastike koji mogu značajno oštetiti kožu. Crvenilo, iritacija i ozbiljna kožna oboljenja nisu iznenađenje kada je konstantno nošenje veštačkih materijala u pitanju. 

Kvalitet ispred kvantiteta

Kada imate u vidu štetnost sintetike, verujemo da će prvo na šta ćete obratiti pažnju biti od čega su sašiveni majica, duks ili pantalone. Uvek je bolje kupiti jednu kvalitetnu stvar nego više stvari koje su lošeg i štetnog kvaliteta. Osim što će odeća i obuća od prirodnih materijala duže trajati, ona sigurno neće negativno uticati na zdravlje vaše dece. 

Ostaje samo pitanje da li dovoljno brinete o tome kakvu obuću i odeću nose vaši mališan? Ukoliko zaključite da možda ponekad malo manje obraćate pažnju na materijal, nadamo se da će ovaj tekst doprineti boljem znanju i većoj svesti o štetnosti nošenja neadekvatne odeće i obuće i odluci da detetu kupite kvalitetnu stvar. Setite se uvek – manje je više!

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime