Kako održavati kupatilo čistim i mirisnim

0
468

Kupatilo je prostorija u domu u kojoj ljudi provode određeno vreme svakodnevno, pruža im privatnost i udobnost pri obavljanju higijenskih rutina.

Kupatila mogu biti uređena u različitim stilovima i dizajnima, od modernih i minimalističkih do rustičnih ili luksuznih, ali ono što je svima zajedničko jeste imperativ u održavanju higijene ove prostorije.

Bez redovnog čišćenja, kupatilo može postati leglo bakterija, gljivica i neugodnih mirisa. Čisto i uredno kupatilo pruža osećaj svežine, udobnosti i sigurnosti, a to je ono što nam je svima potrebno.

Higijena u kupatilu

Pravilno i redovno čišćenje kupatila uklanja prljavštinu, bakterije, gljivice i druge mikroorganizme koji se nakupljaju na površinama ove prostorije u kojoj je ključno državanje higijene, zbog potencijalnog širenja bolesti i infekcija.

Takođe, kupatila su mesta gde se često javljaju neprijatni mirisi zbog prisustva vlage i bakterija, pa adekvatno čišćenje uklanja njihov izvor i ostavlja prijatan vazduh.

Kupatilo je veoma izloženo vodi, sapunici, kamencu i hemikalijama koje mogu ostaviti traga na površinama kao što su pločice, kade, lavaboi i slavine. Redovno čišćenje pomaže u uklanjanju naslaga i sprečava dugoročno oštećenje.

Čisto kupatilo je i estetski privlačno i prijatno za korišćenje.

Kako se pravilno održava i čisti kupatilo

Kupatilski nameštaj podrazumeva elemente kao što su umivaonici, tuš kabine, kade, toaletne šolje, vodokotlići, ormarići, police i drugi komadi nameštaja koji se koriste u ovoj prostoriji.

Pod galanterijom podrazumevamo sitne dodatke koji doprinose funkcionalnosti i estetici prostora. Police za kupke i šampone, kuke za peškire, držači za toalet papir, dozeri za sapun i dekorativni elementi su samo neki od primera.

Kupatilski nameštaj i galanterija su, dakle, neizostavni deo svakog uređenog kupatila. Da biste održali njihov izgled i funkcionalnost, te im obezbedili trajnost, važno je pravilno ih održavati i čistiti.

Koristite sredstva za čišćenje koja su namenjena specifičnim površinama kako biste izbegli da oštetite kupatilski nameštaj. Svaka površina u kupatilu može zahtevati odgovarajući tretman, kako bi se sprečile ogrebotine ili druga oštećenja.

Redovno perite pločice, kadu, lavabo, WC šolju koristeći namenske deterdžente i sredstva za čišćenje. Osim toga, ispiranje površina čistom vodom nakon čišćenja pomaže u uklanjanju preostalih tragova deterdženata i održava svežinu prostorije. Važno je napomenuti da se, ako koristite jaka hemijska sredstva, poput izbeljivača ili dezinfekcionih sredstava, trebate pridržavati sigurnosnih uputstava na pakovanju, koristiti rukavice i dobro provetriti prostoriju.

Održavajte redovno podove, uklanjajući vlagu i nečistoće. Pobrinite se da učestalo menjate peškire i prostirke kako biste sprečili razmnožavanje bakterija, gljivica i neprijatnih mirisa u kupatilu. To je važan korak u održavanju higijene i čistoće prostorije.

Dobra ventilacija u kupatilu sprečiće nakupljanje vlage, pa ćete izbeći pojavu buđi i neprijatnih mirisa. Redovno provetravajte kupatilo kako biste smanjili i vlažnost vazduha.

Održavajte prijatan miris u kupatilu

Kao što smo rekli, redovno čišćenje i provetravanje rezultiraće i time da u kupatilu održavate prijatan miris.

Dodatno, možete da koristite osveživače vazduha, sprejeve ili prirodne mirise kako biste stvorili prijatnu atmosferu. Birajte mirisne note koje vam se dopadaju, ali i koji mogu prikriti ili neutralisati neugodne mirise.

Dodajte mirišljave sveće, eterična ulja, mirisne kuglice ili vrećice kako biste postigli prijatan miris u kupatilu.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime