Kako napisati knjigu

0
868

Svaka osoba koja ima neku svoju priču, a želi je ispričati i drugima, može da napiše knjigu. Prema tome, to možete biti i vi. Knjigu možete i objaviti ukoliko to želite. Ako vas zanima kako napisati knjigu, znajte da je početak često najteži deo, zato sebi omogućite dobar radni prostor, napravite redovan raspored pisanja i budite motivisani da pisanje nastavljate svaki dan.

Nakon što napišete i pregledate svoj rukopis, razmislite o mogućnostima objavljivanja. Knjigu možete izdati na svom maternjem jeziku, ali je možete plasirati i na strano tržište. U tome vam mogu pomoći prevodilačke agencije ukoliko i sami ne znate određeni strani jezik. Knjigu čak možete prevesti i na više jezika.

Pa da vidimo kako zaista napisati knjigu?Šta vam je potrebno za početak?  

Ostanite fokusirani i produktivni

Razjasnite zašto pišete knjigu

Pre nego što počnete da pišete, budite iskreni prema sebi i recite koji je vaš razlog za pisanje knjige. Da li se nadate da ćete postati bogati i poznati? Da li sanjate da vidite svoje ime na koricama knjige? Ili jednostavno imate sjajnu priču koju želite da podelite sa svetom? Pisanje knjige je posao i strast. Otkrijte šta vas vuče da pišete i budite realni.

Pišite svakodnevno

Lako je reći da pišemo kada smo nadahnuti. To, međutim, znači da kada se pojavi iskra kreativnosti, treba ostaviti sve ostale poslove. To ponekad prosto nije izvodljivo. Umesto toga, pokušajte da stavite tačno vreme pisanja u svoj dnevni raspored. 

Prosečan pisac knjiga bi trebalo da izdvoji 30 minuta do 2 sata za pisanje, najmanje 5 dana nedeljno. Idealno bi bilo svaki dan. Neka to bude vreme kada ste najproduktivniji. 

Utvrdite dnevne i nedeljne ciljeve pisanja 

Umesto da se nadate da ćete pisati po 10 stranica odjednom tokom nasumičnih naleta kreativnosti, pokušajte da postavite cilj da svaki dan napišete po 1 stranicu. Postavite cilj pisanja na osnovu brzine pisanja i određenih rokova. Na primer, ako ste sebi dali rok od 1 godine za pisanje kompletnog prvog nacrta romana od 100.000 reči, moraćete svakodnevno da napišete oko 300 reči.

kako napisati knjigu

Pišite bez brige o uređivanju

Ovo je još jedna ključna komponenta pisanja po zadatom rasporedu. Samo se usredsredite na pisanje i nemojte brinuti o korekcijama. To ostavite za kasnije. Samo se usredsredite na to da na papir stavite nešto što će biti potrebno posle urediti. Ne brinite zbog pravopisnih grešaka!

Tražite povratne informacije  

Ne čekajte dok ne dovršite celu radnu verziju knjige pre nego što je nekome pokažete. Neka neko kome verujete pregleda svako poglavlje i neka vam da povratne informacije. To mogu biti članovi porodice ili prijatelji. 

Proći ćete kroz mnogo prepravki i revizija pre objavljivanja knjige. Nemojte se obeshrabriti, jer sve je to deo procesa pisanja. 

Stvorite sjajnu priču

Započnite sa sjajnom idejom

Ovo je lakše reći nego učiniti, ali je neophodno za pisanje dobre knjige. Bez obzira na to šta pišete, potreban vam je koncept koji će vas fascinirati tokom dugog procesa pisanja i uređivanja. Takođe je važno da osvoji i vaše čitaoce. 

Prvo započnite sa „širom slikom“, a kasnije brinite o popunjavanju finih detalja. Razmišljajte o temama, scenarijima ili idejama koje vas intrigiraju. Zapišite ih i razmislite neko vreme o njima.

Istražite svoju ideju  

Ako pišete knjigu koja nije fikcija, očigledno ćete morati detaljno da istražite temu o kojoj pišete kako biste o njoj efikasno pisali. Trebalo bi da čak izmišljena dela budu utemeljena na određenom nivou  stvarnosti. 

Na primer, naučno-fantastična avantura smeštena u svemir biće efikasnija ako se tehnologija poveže sa stvarnošću.

Razdelite ideju na manje delove

Recimo da pišete o građanskom ratu. Podelite svoj veći koncept na manje komponente, kojima ćete lakše upravljati. 

Na primer, umesto da se ujutru probudite misleći „Moram da pišem o građanskom ratu“, možete reći  „Danas ću pisati o vojnoj strategiji generala …“.

Kreirajte bar jedan neverovatan lik

Ovo je takođe nešto što je „lakše reći nego učiniti“. Cilj je da se izgradi jedan ili više likova koji su složeni i zaokruženi, a ne samo „junaci“ ili „zlikovci“. Želite da vaši čitaoci mogu da se identifikuju sa njima i zanimaju se za ono šta im se događa.

Razmislite o nekim svojim omiljenim likovima iz knjiga koje volite i koristite ih za izgradnju sopstvenih jedinstvenih likova. Oživite ih za svoje čitaoce.

Naglasite sukob

Izazovi i konflikti su veoma zanimljivi čitaocima. Vodite svoje likove kroz borbe, trijumfe i neuspehe. Sukob i napetost mogu biti i spoljni i unutrašnji. Držite čitaocima pažnju. Ne dozvolite im da ostave knjigu.

Glavni sukob, na primer opsednutost kapetana Ahaba belim kitom u Mobi Diku, može biti polazna tačka za niz drugih spoljnih i unutrašnjih sukoba.

Unapredite priču

Ovo je korisno imati na umu dok pišete prvu, radnu verziju, ali je neophodno i dok uređujete knjigu. Uverite se da svako poglavlje, svaka stranica, svaka rečenica, pa čak i svaka reč imaju svrhu u pomeranju vaše priče ka napred. Ako ne, potražite načine da revidirate ili pojednostavite svoje pisanje. 

Vaš cilj je da čitaocima nikada ne date razlog da izgube interesovanje. Neka budu angažovani i okreću stranice vaše knjige!

Da li se i nakon svih ovih saveta pitate kako napisati knjigu?

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime