Kako da sprečite posledice dugog ležanja – Antidekubitni dušeci

0
1325

Određena zdravrstena stanja, povrede, kao i oporavci nakon operacija podrazumevaju duži period ležanja. U ovakvoj situaciji, iako je reč o opravku može doći do drugih posledica po naše zdravlje. Najčešće dolazi do pojave rana, međutim ovo može uzrokovati dalje, ozbiljnije komplikacije. Stoga je tema našeg teksta upravo koje su tačno posledice dugog ležanja i kako ih sprečiti? Zašto i kako vam antidekubitni dušek može prvi saveznik u vašoj borbi protiv posledica ležanja? I na kraju, saznajte koje su cene ovih dušeka i koji je najbolji način za njihovu kupovinu!

Koje su posledice dugog ležanja?

Kao najozbiljnija posledica dugog ležanja jeste dekubitis. Dekubitus predstavlja povredu kože i mekog tkiva zbog dugotrajnog izlaganja kože pritisku. Dugotrajni pritisak na određenu površinu tela zbog ležanja u krevetu dovodi do pojave rana. Procenjuje se da oko 10% pacijenata u bolničkim ustanovama se u nekom trenutku suoči sa dekubitisom, dok je u domovima za stara lica taj procenat čak 30%.

Ono što je problem, jeste što sam nastanak dekubitisa može da uzrokoju dalje ozbiljnije posledice. Tako se kao posledice dekubitisa mogu javiti infekcija, sepsa, cellulitis, dok u najtežim slučajevima može doći do smrtnog ishoda.

Kako dolazi do pojave dekubitsa?

Nastanak i razvoj dekubitusa je složen jer postoji mnogo eksternih faktora koji utiču na nastanak. Neki od tih faktora su: vlažnost kože koja povećava rizik za nastanak i razvoj rana; neudoban krevet na kojem osoba leži; naborana posteljina i donji veš; sredstva za imobilizaciju. Postoje i subjektivni faktori, odnosno stanja pacijenata koja mogu dodatno doprineti stvaranju dekubitisa, kao što je to slučaj sa dijabetesom, dehidracijom, kardiovaskularnim oboljenjima i drugim stanjima.

Kako da do posledica ne dođe?

Preventivno delovanje je najbolji način da se zaštitimo od dekubitisa i njegovih posledica. Tako, pošto uzrok dekubitisa može da bude loša hidratacija, važno je da obratimo pažnju na unos vode. Zatim osobe sa dijabetesom ili kardiovaskularnim oboljenjima imaju povećan rizik za oštećenje tkiva i nastanak rana, pa je potrebno obraćati pažnju na njihovo stanje kože. Ipak kao najčešći uzrok nastanka dekubitisa je slaba pokretljivost ili nepokretljivost lica.

Za sve ove slučajeve jedan je način da sprečimo pojavu rana, a to je smanjenje pritiska na jedan deo tela odnosno kože i njegovo pravilno raspoređivanje. To postižemo na dva načina. Prvi je stalnim okretanjem i menjanjem položaja u kom leži lice, a drugi je obezbeđivanjem anidekubitnog dušeka. 

Lice koje dugo leži u krevetu, mora da menja svoj položaj na svakih 45 minuta kako ne bi došlo do pojave rana. Kada to ne može samo da radi, onda je potrebno da mi to radimo ili da obezbedimo uslugu stručnog lica. Najveći problem u ovom slučaju je što je potrebno da pored pacijenta neko lice bude 24/7.

Kao drugo, jednostavnije rešenje kojem se najčešće pribegava jeste nabvka antidekubitnog dušeka. Ovi dušeci rade po principu upumpavanja i ispumpavanja vazduha u komorama, putem kompresora. Tako su određene komore napumpane do kraja, dok su druge pounapumpane. Nakon 6-10 minuta, polunapumpane komore se pumpaju do kraja, dok se prethodno napumpane ispumpavaju. S obzirom na to da pritisak na kožu stvaraju samo napumpane komore, na ovaj način se pritisak ciklično i naizmenično raspoređuje po različitim tačkama tela. Važno je da naglasimo da su antidekubitni dušeci, odličan izbor ne samo kao preventivno sredstvo već i kao sredstvo koje će delovati kurativno, odnosno zalečiti već nastale rane.

Na ovaj način samom pacijentu obezbeđujete znatno veći stepen nezavisnosti. Pritom, neće više biti potrebe za angažovanjem lica za negu, pa je na taj način i najekonomičnije rešenje upravo antidekubitni dušek. Cena ovih dušeka sa kompresorom kreće se od 8.950 do 36.800 dinara. 

Gde se može kupiti antidekubitni dušek?

Antidekubitni dušek kupujte isključivo kod proverenih i ovlašćenih prodavaca ortopedskih pomagala. Jedna od vodećih u našoj zemlji, u poslednjih deset godina, u ovoj oblasti je Galena Medic ortopedija. Radi se o jednom od naših najvećih snabdevača ortopedskim pomagalim kako na veliko tako i na malo. Važno je da naglasimo da su sva ortopedska pomagala i antidekubitni dušeci prošli kontrole od strane Agencije za Medicinska sredstva i poseduju sve neophodne sertifikate.

Za kraj, da naglasimo, da ne postoje ograničenja u pogledu uzrasta kada je reč o upotrebi dušeka. Dakle antidekubitni dušeci su namenjeni kako odraslima i starim licima, tako i deci. Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime