Jednostavni i provereni načini da smirite bebu

0
7076

Bebe plaču često i to je njihov način komunikacije. Nekad je to zato što su gladne, nekad jer im treba promeniti pelenu, ne osećaju se udobno ili im je potrebno da ih držite i mazite. Zadatak roditelja je da protumači šta beba svojim plačom poručuje. 

Međutim, ponekad, kad beba dugo plače, a roditelj bez uspeha pokušava da je umiri, cela situacija postaje nepodnošljiva. Majka i otac se uznemire, osete se beskorisno i nemoćno, jer ne znaju kako da pomognu bebi. Sa druge strane, beba oseća tu napetost i nervozu i kreće intenzivnije da plače. Kako izaći iz tog začaranog kruga i umiriti i bebu i sebe?

beba-na-ramenu
Foto: Unsplash.com

Do pre neku godinu verovalo se da treba ostaviti bebu da otplače, da tako “razvija pluća” i da je nikako ne treba “navikavati na ruke”. Međutim, nijedan od ovih saveta nije bio od stvarne pomoći niti je bio način da se uznemirena i razdražljiva beba smiri. U potrazi za efikasnim strategijama koje će umiriti i bebu i odraslu osobu koja o njoj brine, te ublažiti roditeljske muke, otkrili smo neka zanimljiva i korisna rešenja. Pročitajte.

Otkrijte uzrok bebinog plača

Postoji mnogo razloga za neutešan bebin plač. Što je dete mlađe, lakše je utvrditi uzrok, jer su i potrebe jednostavnije. Novorođenče može plakati jer je gladno ili mokro, porebno mu je nežnosti i fizički kontakt sa majkom. Neretko se događa da se razdražljiva i plačljiva beba umiri kad je majka presvuče ili jednostavno uzme u ruke. Ali šta raditi kad tek presvučena i nahranjena beba u rukama majke i dalje plače?

U prvim nedeljama i mesecima bebinog života „krivac“ za plač je često stomačić, odnosno grčevi ili kolike, koji se javljaju (i ponavljaju) uglavnom uveče. Blagom masažom i utopljavanjem možete ublažiti grčeve i smiriti bebu. 

Zapušen nosić kod malih beba takođe predstavlja čest problem koji prati plač. Bilo da je reč o običnoj prehladi ili nekoj urođenoj anomaliji u nosu, otežano disanje nije jedina smetnja. Bebe ne umeju da dišu na usta, zbog zapušenog nosa teže će sisati i zaspati, a kad se konačno uspavaju – buđenja s plačem u toku noći su neizbežna. Važno je redovno očistiti nakupljen sekret da ne bi došlo do većih komplikacija. Osim nemogućnosti da se beba nahrani, postoji opasnost od upale sinusa, uva i donjih disajnih puteva. Roditeljima će od velike pomoći biti aspirator za nos, jer bezbolno i lako „usisava“ sekret iz nosnih šupljina i omogućava bebi da normalno diše, sisa i spava.

Maženje i pevanje – kad je bebi potreban zagrljaj

Ova metoda je sušta suprotnost od tradicionalnog saveta da “bebu ne treba navikavati na ruke”. Premda se nošenje bebe i uzimanje u ruke na prvi plač generacijama unazad tumačilo kao razvijanje razmaženosti, današnji psiholozi se ne slažu sa tvrdnjom. Zapravo, ljubav je fiziološka potreba koja je izuzetno važna u dečjem odrastanju, ne može da ih razmazi, niti je ikada može biti previše.

mama-beba
Foto: Unsplash.com

Ukoliko je beba sita, zdrava i suva a plače, onda je možda zagrljaj i maženje sve što joj je potrebno. Blago pevušenje uspavanke i vibriranje glasa može umiriti bebu na vašim grudima. Jedno od rešenja za mame i tate mogu biti i marame za nošenje ili ergonomske nosiljke, koje bebi omogućavaju sigurnost i nežnost, a roditeljima slobodne ruke za obavljanje drugih aktivnosti i obaveza.

Udahnite duboko i – smirite najpre sebe!

Čak i najsmireniji i najstaloženiji roditelji na svetu mogu ostati bez strpljenja kada beba dugo i neumorno plače. Iako može biti frustrirajuće i teško, zapravo je najbolja stvar koju u tim trenucima možete uraditi i za sebe i za dete – da udahnete duboko i umirite prvo sebe. Beba se već zbog nečega oseća razdražljivo, a vaš stres može samo pojačati njenu razdražljivost i plač. Uzmite minut ili dva da duboko i polako udahnete zatvorenih očiju, sa rukama sklopljenim na stomaku. Pokušajte da se skoncentrišete na disanje i opustite. To može biti pravi izazov, s obzirom na činjenicu da beba i dalje plače ili vrišti, ali je od suštinske važnosti da se majka/otac smiri da bi umirili dete.

Odvraćanje pažnje – metoda koja deluje

Lagano duvanje bebi u lice, pravljenje smešnih grimasa ili neobičnih zvukova – onomatopeje životinja, na primer, ili zveckanje zvečkom pokazale su se kao efikasne tehnike u umirivanju bebe. Deluje pomalo naivno lako i jednostavno, ali upravo skretanjem pažnje beba se može nasmejati ili bar nakratko smiriti. Odvraćanje pažnje kao metodu vaspitanja možete koristiti i kasnije, sa starijim detetom (čak do uzrasta od  godina) u svakoj prilici kada se neprihvatljivo ponaša – kenjka, duri se, plače, odbija da sedne da ruča ili krene sa igrališta, na primer. 

Delotvornost ove metode treba potražiti u činjenici da se ona zasniva na radoznalosti deteta, odnosno bebe. Na kraju, sama pažnja koju beba dobija od roditelja prilikom ovog usmeravanja na novu aktivnost je može da bude nagrada za kojom žudi.

Bela buka kao proveren način da se umiri beba

Beli šum ili bela buka predstavljaju još jedan od efikasnih i sve popularnijih tehnika za smirenje i uspavljivanje bebe. Kao spektar različitih zvukova na frekvenciji od 20 do 20.000 herca i preporučene jačine od 50 dBA za dojenčad, bela buka za mnoge roditelje predstavlja magični spas. Moć i uticaj belog šuma ogleda se u tome što podseća na sve one zvukove koja je beba slušala u majčinom stomaku. Umesto investiranja u aparat koji generiše ove zvukove, pedijatri roditeljima preporučuju kao adekvatnu zamenu video snimke na Jutjubu ili improvizaciju – puštanje fena, usisivača, ventilatora.

Izvedite bebu na svež vazduh

Šetnja je možda poslednja stvar koja će uznemirenim roditeljima uplakane bebe pasti na pamet. Međutim, nešto tako jednostavno kao što je promena sredine i izlazak na svež vazduh može da bude spasonosno rešenje. Šetnja i boravak na otvorenom prijaće i majci i bebi. Ukoliko se brinete o tome da će beba plakati u kolicima, zamenite kolica nosiljkom ili maramom. Beba će biti na vazduhu i suncu, a opet šćućurena u majčinom zagrljaju – dobitna kombinacija za mir i dobro raspoloženje.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime