Internacionalne škole – prednosti obrazovanja prema međunarodnom nastavnom planu

0
501

Izbor prave škole za vaše dete zahteva mnogo istraživanja i razmišljanja. Bez obzira na to da li vaše dete prvi put kreće u školu, upisuje se u srednju ili menja školu zbog preseljenja na novu lokaciju  odabir prave škole može biti vrlo stresan zadatak. 

Pogotovo ako se selite u drugu državu, jako je važno da odaberete školu po meri vašeg deteta kako bi se u toj sredini osećalo prijatno. U isto vreme, bitno je da ono dobije i adekvatno obrazovanje. Internacionalne škole su svakako odličan izbor.

Zašto se opredeliti za internacionalne škole?   

Svaka škola sledi određeni nastavni plan i program, ima svoje nastavne metode, vrednosti i pravila. Većina međunarodnih škola ima i međunarodne nastavne planove i programe poput IB i CAIE. To detetu omogućava upoznavanje sa raznim  svetskim kulturama koje će mu pomoći da nadogradi i poboljša njihov proces učenja. Internacionalne škole su škole koje se obično nalaze u glavnim i drugim većim gradovima. One pružaju obrazovanje zasnovano na međunarodnom nastavnom planu i programu za međunarodnu zajednicu. 

U potrazi za pravom školom vredi pogledati lokalne međunarodne škole i izmeriti prednosti i nedostatke u poređenju sa nacionalnim školama u vašem gradu. Da biste to uradili, evo nekoliko dobrih razloga zašto je izbor međunarodne škole za vaše dete možda najbolja odluka koju ćete doneti.

Internacionalne škole promovišu globalni pogled

U našem sve globalizovanijem svetu važnije je nego ikad da naša deca razumeju i steknu širi pogled na svet i razviju globalni način razmišljanja. Međunarodne škole pružaju učenicima veštine i znanja koja ih podstiču da budu aktivni građani u našoj zajednici. One su takođe kulturološki raznovrsne i omogućavaju učenicima da se povežu sa decom iz celog sveta. A da ne pominjemo sjajne i visokoobrazovane nastavnike iz mnogo različitih zemalja.

Rušenje jezičke barijere međunarodnim obrazovanjem

U većini međunarodnih škola glavni jezik je engleski, pa ako dete dolazi iz zemlje u kojoj se govori engleski jezik, njemu će biti mnogo lakše da se uklopi. Samo menjanje zemalja i škola može biti dovoljno izazovno za sve, pa će uklanjanje jezičke barijere učiniti tranziciju za njih mnogo lakšom. Takođe će imati priliku da nauče nacionalni jezik zemlje domaćina, a najverovatnije još jedan ili dva druga.

Međunarodne škole podržavaju studentske zajednice

Kada se pridružite zajednici međunarodne škole, iznenada se nađete okruženi ljudima poput vas. Oni su se suočili sa sličnim izazovima, dele slična iskustva i razumeju vas i vaš životni stil. Vi i vaša deca ćete imati priliku da se upoznate i delite vreme sa drugim porodicama emigranata, kao i školskim osobljem koje može da saoseća sa situacijom vašeg deteta i spremno pomaže svim novim učenicima da se uklope.

Međunarodna prijateljstva i kulturološke razlike

U međunarodnoj školi deca stiču doživotna prijateljstva sa decom iz drugih zemalja. Takođe se susreću i sa mnogim svakodnevnim izazovima poput jezičke barijere, različitog pogleda i doživljaja situacija itd. Kada deca savladaju ove prepreke, shvate osećaj nezavisnosti i samopouzdanja. Svesno iili ne, stiču osećaj odgovornosti, zrelosti i sjajan fokus na učenje. Zapravo to pomaže učenicima da izađu izvan svoje zone udobnosti i isprobaju nove stvari, upoznaju i proveravaju sopstvena uverenja i mogućnosti. Pomaže im da podignu samopoštovanje dok sebe gledaju na jedan pozitivniji način.

Sticanje više mogućnosti za karijeru

Deca koja studiraju u međunarodnim školama mogu se osećati samouvereno u razmatranju buduće karijere zbog svoje izloženosti različitim svetskim kulturama i jezicima. Oni koji su studirali u međunarodnoj školi imaju jasnu predstavu o raznolikoj kulturi i lako mogu da razumeju i prilagode se mnogim različitim okruženjima. Mnogi poslodavci traže mlade ljude koji su širih shvatanja, prilagodljivi i snalažljivi. Deca koja prođu kroz adaptaciju na novom terenu su ona koja sve to poseduju. Učenici sa međunarodnim obrazovanjem bolje su pripremljeni čak i za ulazak na univerzitete u drugim zemljama.

Učestvovanje u više vannastavnih aktivnosti

Međunarodne škole često uključuju vannastavne aktivnosti u svoj plan i program. Ove aktivnosti su osmišljene da pomognu učenicima da pronađu i razviju nove veštine. Kada se deca istaknu u ovim aktivnostima, stiču samopouzdanje, zbog čega je manja verovatnoća da će imati problema u prilagođavanju, ponašanju itd.

Vannastavne aktivnosti su odličan način da deca nauče kako da se fokusiraju i sarađuju sa drugom decom. Oni čak mogu da reše probleme i poboljšaju veštine kritičkog mišljenja dok učestvuju u novim aktivnostima.

Izbor je na vama

Dakle, pred vama je nekoliko dobrih razloga zbog kojih vredi razmotriti međunarodne škole. Ako ste u nedoumici i još uvek ste pomalo nesigurni, slobodno se konsultujte sa nekim i potražite pomoć obrazovnih stručnjaka. Razgovarajte i sa drugim iseljenicima kako biste stekli uvid u njihov proces donošenja odluka i kako je čitava ta procedura prilagođavanja za njih prošla. Zatim stupite u kontakt sa međunarodnim školama u vašem novom gradu i organizujte nekoliko poseta da biste se uverili u sve to. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime