Interesantne činjenice o kruzerima i krstarenjima

0
836

Krstarenje brodovima je oduvek bilo popularno, barem među onim bogatijim turistima. Međutim, danas je ono postalo relativno dostupno većem broju ljudi. To je jedan od najvećih i najbrže rastućih sektora globalnog turizma. Svake godine ova grana industrije opsluži preko 30 miliona turista. 

kruzer-nebo-more
Unsplash.com

Krstarenje predstavlja jedinstveno iskustvo koje spaja luksuz, udobnost i avanturu na otvorenom moru. Za ljubitelje dobrog provoda koji ne žele da letuju ili provedu svoj godišnji odmor na jednom mestu, svakako predstavlja jedan od najboljih izbora. Kako bi privukle što veći broj turista, kruzerske kompanije prave velike brodove sa različitim zanimljivim sadržajima i uslugama. Evo nekih interesantnih činjenica o kruzerima i krstarenju koje možda niste znali. 

#1 Najveća kompanija za krstarenje na svetu

Prema ostvarenom godišnjem prihodu od 22,86 milijardi dolara, MSC (Mediterranean Shipping Company) predstavlja najveću kompaniju za krstarenje na svetu. Iako u svom sastavu nema najveći brod, uspela je da postigne najbolje finansijske rezultate. Takođe je i najveći svetski operater kada su krtstarenja u pitanju, a kada je reč o privatnim kompanijama. 

Ova švajcarsko-italijanska kompanija osnovana je u Napulju u Italiji 1970. godine i danas drži neke od najpoznatijih linija, pogotovo kada je Evropa u pitanju.

Njen najnoviji i najveći kruzer MSC World Europa poznat i pod nazivom “Putujuća palata”, krstari Mediteranom. Može da primi 6.762 putnika i 2.138 članova posade. Na samom brodu brojni su zabavni sadržaji i restorani, a neke od luka u koje uplovljava ovaj luksuzni kruzer su Đenova, Rim, Napulj, Mesina Palermo, Valeta na Malti, Barselona, Marsej. 

Praktično svi najbitniji turistički gradovi na Mediteranu su obuhvaćeni itinererima. To znači da pored luksuza i udobnosti na krstarenju kruzerom MSC World Europa možete uživati u pravom odmoru, putovanju ili letovanju. Ovakva krstarenja su po meri svakog turiste, pa ako se dvoumite kako da provedete godišnji odmor, razmislite o krstarenju jednim od najboljih kruzera na svetu.

#2 Najduže krstarenje na svetu trajeće tri godine

Za  one kojima je krstarenje u krvi i koji jednostavno ne mogu da ga se zasite, sada mogu rezervisati i trogodišnju odiseju koja će ih provesti kroz 135 zemalja i 375 luka i gde će moći da vide neka od najvećih svetskih čuda. Ovo epsko putovanje će biti moguće od 1. novembra 2023. godine kruzerom MB Gemini. Luka iz koje će se krenuti na najduže krstarenje na svetu je Istanbul. Cena krstarenja je, kao što možete pretpostaviti, samo za one sa dubljim džepom. Nagađa se da bi ona mogla da ide do čak 90.000 doara. Zapravo, to bi bilo oko 85 dolara dnevno.

kruzeri-luka-krstarenje
Unsplash.com

Jedno od najdužih krstarenja na svetu koje je trenutno dostupno putnicima je “Ultimate World Cruise”, kompanije Viking Cruises. Ova izvanredna plovidba traje čak 245 dana, obuhvata posetu 6 kontinenata, 59 zemalja i 113 luka širom sveta. Ultimate World Cruise počinje u Londonu, nakon što se putnici ukrcaju na brod Viking Sun. 

#3 Najveći brod za krstarenje na svetu je veći od Ajfelove kule

Od 2023. godine, najveći kruzer na svetu je Royal Caribbean Wonder of the Seas. Plovi od 2022. godine i pripada kompaniji Royal Caribbean i klasi Oasis. Može da primi neverovatnih 6.988 gostiju u 2.867 kabina. Maksimalan broj članova posade je 2300. Na njemu se nalazi i najviši tobogan na vodi na nekom od kruzera. Brod je dugačak 1188 stopa (nešto više od 362 metra) i širok 210 stopa (oko 64 metra). Poređenja radi, veći je od Ajfelove kule i duži od tri fudbalska terena. Težak je 236.857 tona, što je, na primer, oko pet puta više od Titanika.

Ono što je interesantno je da će Wonder of the Seas biti najveći brod na svetu oko godinu dana. Naime, ista kompanija Royal Caribbean već gradi svoj najnoviji kruzer “Icon of the Seas” koji će moći da smesti 7.600 putnika, šte je, uključujući i članove posade skoro 10.000 ljudi. Biće par metara duži i petnaestak hiljada tona teži.

#4 Cena izgradnje kruzera je prava “sitnica”

Kako bi ispunile očekivanja turista, brodske kompanije puno ulažu u izgradnju i opremanje kruzera. Često njihova cena prelazi milijardu dolara.

Listu najvrednijih brodova predvodi Allure of the Seas. Cena izgradnje ovog drugog po redu broda iz klase Oasis kompanije Royal Caribbean iznosila je neverovatnih 1,5 milijardi dolara. Allure of the Seas ima plesnu dvoranu, pozorište sa 1300 mesta, klizalište, sportske terene, 25 restorana i barova i sedam različitih tematskih delova.

Drugi brod po ceni investicije u njegovu izgradnju je Oasis of the Seas iz iste kompanije. Njegova izgradnja koštala je kompaniju Royal Caribbean oko 1,4 milijarde dolara. Neki od sadržaja koji opravdavaju cenu ovog kruzera su Saloni i barovi, kazino, noćni klubovi, mini teren za golf, pet bazena, košarkaški i odbojkaški teren i još mnogo toga. 

paluba-kruzer-žurka
Unsplash.com

Harmony of the Seas je treći po redu kruzer kada je cena izgradnje u pitanju. Pogađate, u pitanju je ista kompanija, Royal Caribbean. Brod je izgrađen u Sen Nazeru u Francuskoj i u njega je uloženo 1,35 milijardi dolara.

#5 Umetnička dela na kruzerima nisu retkost

Britannia, najveći engleski kruzer poseduje je praktično muzej umetnosti – najveću kolekciju umetničkih dela na vodi. Kolekcija je vredna više miliona dolara i sastoji se od oko 8.000 umetnina. Svaka od njih je pažljivo odabrana kako bi upotpunila dizajn enterijera i ostavila utisak luksuza. Štaviše, na pojedinim kruzerima visoke klase, aukcijske kuće često organizuju prodaju umetničkih dela. 

Isto tako, na brodu za krstarenje Seven Seas Grandeur koji će isploviti u novembru mesecu ove godine, naći će se i prvo Faberžeovo jaje koje nosi naziv “Putovanje u draguljima”. Jaje je napravljeno na zahtev kompanije Regent Seven Seas Cruise i juvelirske kuće Faberže. Imaće počasno mesto u atrijumu broda.   

#6 Gde je 13. paluba?

Možda će vas iznenaditi činjenica da mnogi brodovi odnosno kruzeri nemaju 13. palubu ili sprat. Naravno u pitanju je sujeverje. Mornari veruju da ovaj broj donosi lošu sreću. Tako da ako u liftu na kruzeru vidite brojku 12 pa 14, nemojte se zbuniti.

kruzer-krstarenje
Pexels.com

Isto tako, na brojnim zidnim fotografijama ili slikama možete videti delfine. Baš kao što se broj 13 smatra nesrećnim, delfini se smatraju srećom. 

Kruzeri su zapanjujući primeri modernog inženjeringa i dizajna u službi zadovoljenja potreba i zahteva turista. Vodeće kompanije u ovoj industriji na sve načine žele da privuku turiste kako dizajnom tako i uslugom koju nude. Ako do sada niste nikada krstarili svetskim morima, a volite da potujete i imate finansijske mogućnosti, naša topla preporuka je da definitivno razmislite o tome. Iskustvo koje doživite na ovakvom putovanju ne može se porediti ni sa jednim koje ste do sada imali. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime