5 saveta za bezbednu online kupovinu

0
4945

Kupovina preko interneta je danas jedan od najčešćih načina kupovine. Posebno u toku pandemije korona virusa, online trgovina je doživela nagli skok. Pomoću tehnologije i razvoja online trgovine sada je moguće kupiti sve neophodno iz udobnosti sopstvenog doma. Tako je celi svet postao jedno veliko povezano tržište koje je dostupno svakome.

Iskustvo online kupovine se razlikuje od osobe do osobe. Ipak, najčešći razlog zbog čega ljudi sumnjaju u online kupovinu jeste njihova sigurnost prilikom obavljanja iste. Nivo sigurnosti online kupovine je danas veći u odnosu na period kada je online trgovina tek zaživela, ipak uvek treba da vodite računa o potencijalnim opasnostima sa kojim se kao kupac možete susresti.

Na vama je da uživate u sigurnoj kupovini koju imate mogućnost da obavite bez obzira na to gde se nalazite i iskoristite sve prednosti online trgovine.

Zato vam u nastavku teksta dajemo 5 saveta kako da online bezbedno kupujete.

Zaštitite vaše lične podatke

I sami znate koje su vaše informacije potrebne da biste uspešno izvršili kupovinu i šta je potrebno od informacija da pošiljka stigne na vašu adresu. Nije neuobičajno da neki prodavci zahtevaju dodatne detalje i željene informacije kako bi upoznali kupce i kako bi iskustvo online kupovine bilo personalizovanije, a neki prodavci vas tako žele prevariti. Međutim, ako prodavci traže više ličnih informacija o vama, poput broja osiguranja ili drugih informacija koje nisu relevantne za ovu kupovinu je pokazatelj da prodavac ima drugačije namere.

Svakom sumnjom za vašu bezbednost u toku kupovine, nemojte da šaljete vaše lične podatke ili barem ograničite broj podataka koje dajete. Tako ćete se osigurati od potencijalne zloupotrebe vaših informacija. Najbolje je da kupujete u proverenim online prodavnicama.

Proverite da li veb prodavnica ima SSL sertifikat

Ako se odlučite za kupovinu u prodavnici u kojoj niste do sada kupovali, uverite se da li posluju po propisima. Dobar indikator za to je „zeleni katanac“ koji možete da primetite sa leve strane veb adrese. Ako ovaj simbol nedostaje, znači da veb lokacija na kojoj se nalazite nije pouzdana.

Obratite pažnju na to da li gore u uglu kod veb adrese piše „HTTP“ ili „HTTPS“. Ovo posebno važi u slučaju kada se od vas traži da unesete informacije o ličnoj ili kreditnoj kartici.  „HTTPS“ znači da prodavnica ispunjava mere sigurnosti i nagoveštava da je stranica bezbedna za korišćenje.

Šifra vašeg naloga treba da bude jaka

Tehnologija danas ima razne načine za prepoznavanje i identifikovanje korisnika, onaj stariji vid prijave koji je i dalje u upotrebi je korisničko ime i šifra korisnika. Greška koju mnogi danas prave jeste što jednu istu šifru koriste na različitim mestima. Pored toga, koriste se jednostavne šifre kako bi bile lako pamtljive. To olakšava korisniku prijavu, ali takođe olakšava i nekom drugom licu da dođe do šifre vašeg naloga.

Šifra treba da bude kombinacija karaktera, gde ćete iskombinovati znakove interpunkcije, brojeve i mala i velika slova. Što je šifra teža i komplikovanija, manje su šanse da će je neko zloupotrebiti. Imajte na umu da haker može da uđe na vaš profil i napravi vam štetu samo zato što niste kreirali adekvatnu zaštitu vašeg profila. Zato ne ignorišite važnost šifre vašeg naloga i potrudite se da koristite različite šifre za različite naloge.

Obratite pažnju na mreže na koje se priključujete

Ukoliko se nalazite na javnom mestu, a želite da obavite online kupovinu, najbolja opcija jeste da koristite vaš internet sa mobilnog telefona. Priključivanje na razne Wi-Fi mreže koje su besplatne često dođu sa naplatom cene. Tako na primer, kada se priključite na nečij Wi-Fi uređaj, osoba može lako doći do vaših ličnih podataka. Sve što pretražujete i radite preko interneta ide preko rutera na koji ste priključeni i ukoliko neko želi, može lako da dođe do vaših podataka.

Znači, ako kupujete dok se nalazite na javnom mestu, dobro pripazite i razmislite ko bi mogao da ima pristup istoj toj mreži. Zato savetujemo da se otvorene Wi-Fi mreže izbegavaju.

Korišćenje aplikacije je sigurnije od veb prodavnica

Danas gotovo svaka veb prodavnica ima svoju aplikaciju pomoću koje je online kupovina još lakša. Aplikacije za kupovinu pružaju razne pogodnosti. Čak ni korišćenjem aplikacija ne treba zaboraviti na upotrebu jakih lozinki kako biste osigurali vaš nalog. Kako aplikacije imaju napredniji sistem zaštite, veruje se da su aplikacije pouzdanije za korišćenje od veb prodavnica.

I pored toga što su sigurnije za kupovinu, aplikacije dobrog dizajna sa ponudom raznih opcija često pružaju bolje korisničko iskustvo i kupovinu čine jednostavnom i primamljivom potrošačima.

Zaključak

Online kupovina za svakog kupca treba da bude siguran proces gde nijedna strana ne treba da bude oštećena. Za online kupovinu u budućnosti se predviđa popularnost veća nego što je sada, pa se tako otvaraju prilike za prodavce i mogućnosti izbora za kupovinu za kupce.

Kako biste smanjili rizik i povećali sigurnost prilikom kupovine, primenom gore navedenih koraka možete to da postignete. Informišite se na vreme o potencijalnim opasnostima koje mogu da vas zadese prilikom online kupovine i tako se zaštitite na vreme.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime