5 najbitnijih faktora pri izboru doma za stare

0
1414

Ideja o smeštaju u starački dom je nešto što većina nas, u početku, ne želi ni da razmotri. Verujemo da su naši roditelji, bake i deke, u najboljim rukama kada o njima brine član porodice. Međutim, teško je sprovesti dvadesetčetvoročasovni nadzor i pružati medicinsku pomoć onome kome je neophodna, što zbog drugih obaveza, što zbog manjka stručnosti iz ove oblasti. Iako nije lako odvojiti člana porodice od svog doma, u pojedinim situacijama je to najbolje rešenje. Pri sprovođenju odluke o smeštaju starih lica u ustanovu gde će biti pod konstantnim nadzorom, postavlja se pitanje kojih su to 5 najbitnijih faktora pri izboru doma za stare. 

Naravno, detaljnu analizu možemo sprovesti samo onda kada ima dovoljno vremena. Nažalost, kod mnogih starih lica brzo dolazi do promena u mentalnom ili fizičkom zdravlju koje zahtevaju hitno reagovanje. U tom slučaju, najbliži dom za stare je i najbolje rešenje. 

Kako i sa kim analizirati 5 najbitnijih faktora pri izboru doma za stare?

Ako naša voljena osoba još uvek može da jasno razgovara o svojim željama, veoma je važno da prihvatimo njeno mišljenje i da se ponašamo u skladu sa tim. Međutim, ako su određene bolesti prouzrokovale da staro lice ne može racionalno donositi odluke (demencija, na primer), mi to moramo uraditi u njegovo ime. Kada analiziramo 5 najbitnijih faktora pri izboru doma za stare, moramo da se posavetujemo sa ostalim članovima porodice. Iako će možda doći do sukoba mišljenja, odluka mora biti najbolja za budućeg štićenika doma za stare. Pri analizi i izboru uvek nam može pomoći socijalni radnik ili lekar, zbog iskustva koje poseduje. Isto tako možemo pretražiti internet portale i videti recenzije u vezi sa svakom od ponuđenih ustanova. 

Lokacija – prvi od 5 faktora pri izboru doma za stare

Ukoliko staro lice još uvek dobro rasuđuje, ono može i samostalno doneti odluku u koji će se dom smestiti. Ljudi najčešće biraju one ustanove koje su lokacijski najbliže njihovom stanu ili kući, odnosno domu njihove porodice. Lokacija treba da bude prvi kriterijum prilikom izbora staračkog doma i ukoliko član porodice nije u stanju sam da razmatra opcije, već to moramo uraditi mi u njegovo ime. Na taj načini ćemo moći često da ga posećujemo i nećemo gubiti previše vremena ukoliko nam to obaveze ne dozvoljavaju. 

Opremljenost staračkog doma i usluge koje su u njemu dostupne

Starački domovi bi trebalo da odgovore na sve potrebe naše voljene osobe. Ukoliko je u pitanju nepokretno lice, izabraćemo dom koji je adaptiran za ovakve korisnike i koji ispunjava sve bezbedonosne mere. Veoma je važno da je starački dom prostran, kao i da ima ograđeno i lepo uređeno dvorište. Na taj način će osobe koje nisu u stanju samostalno da se kreću biti često izvođene napolje i moći će da uživaju na svežem vazduhu. 

Dok su neke usluge neophodne za zadovoljavanje specifičnih potreba korisnika, druge su jednako važne za poboljšanje kvaliteta njihovog života. Na primer, pokazalo se da kvalitetni obroci i prilagođena ishrana čine veliku razliku u ukupnom zadovoljstvu štićenika staračkih domova. Zato uvek treba da posetimo starački dom tokom obroka pre nego što donesemo konačnu odluku gde ćemo smestiti člana naše porodice. Tokom posete važno je da proverimo da li štićenici mogu da biraju između različitih opcija za svoje obroke. Ukoliko naša draga osoba ima poseban režim ishrane, ili nije u stanju da samostalno jede, treba proveriti i kako se ta pitanja rešavaju od strane osoblja. 

Dodatne aktivnosti u domu za stare

Osim ishrane, postoje i druge aktivnosti koje mogu poboljšati iskustvo korisnika. Tu se pre svega misli na momenat socijalizacije sa drugim štićenicima staračkog doma kroz zajedničke šetnje, ples, štrikanje, šah, kartaške igre i slično. U nekim domovima za stare organizuju se proslave rođendana i to su prilike kada se svi zajedno “vraćaju u mladost” i prisećaju lepih uspomena. 

Medicinske usluge kao krucijalni faktor u odabiru doma

Ono u čemu se starački domovi najviše razlikuju su medicinske usluge za koje je specijalizovano njihovo osoblje. Ukoliko osoba kojoj je potrebna nega ima demenciju, trebalo bi izabrati mesto sa specijalizovanom jedinicom za negu pacijenata sa demencijom. Ako je staroj osobi potrebna rehabilitacija, bilo bi od pomoći imati rehabilitacionu jedinicu na licu mesta. Redovna masaža stopala i fizikalna terapija su samo neke od usluga koje mogu uticati na bolje fizičko stanje starih lica. 

Stav, stručnost i profesionalizam osoblja u staračkom domu su izuzetno važni. Osim što treba da bude kvalifikovano za ličnu negu, od osoblja se očekuje da bude ljubazno i puno poštovanja prema korisnicima. U ustanovi  bi trebalo da postoji licencirana medicinska sestra dostupna 24 sata za sve potrebe štićenika. Lekari specijalisti za razne bolesti bi trebalo da povremeno obilaze pacijente i provere u kakvom su stanju. 

Cena – faktor koji može biti presudan u zavisnosti od materijalnog stanja porodice

Kao i kada su mnoge druge usluge u pitanju, cena je i kod izbora staračkog doma jedan od najvažnijih faktora. U zavisnosti u kakvom je materijalnom stanju, porodica će gledati domove koje može da priušti svom starijem članu. Međutim, ako je razlika u ceni mala, a svi ostali uslovi odgovaraju potrebama naše drage osobe, zanemarićemo ovaj faktor. 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime