3 najbolja ski centra u Srbiji

0
1163

Iz godine u godinu, zimski turizam u Srbiji se sve više razvija i napreduje. Ljubitelji skijanja i odmora na planinama ne moraju da posećuju druge države kako bi odseli u vrhunskom smeštaju i uživali u kvalitetnim stazama. 

skijanje-sneg-planina
Pixabay.com

Ski centri u Srbiji nude odlične smeštajne ponude, kvalitetne ski staze,  ali i druge aktivnosti i sadržaje za turiste, kako za odrasle tako i za najmlađe.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko saveta za planiranje zimovanja i koje su to najbolji ski-centri u našoj Zemlji.

Najbolji ski-centri u Srbiji

Srbija u svojoj ponudi ima veliki broj planina na kojima je izgrađen zimski turizam i poseduju ski-centre. Zato pre nego što odlučite koju ćete planinu posetiti, momci nabavite pouzdane muške čizme za zimu i devojke udobne i tople čizme kako biste vi uživali na snegu, a vaša stopala i noge ostali topli.

Mi smo za vas izdvojili 3 najposećenije planine na kojima je ovaj zimski turizam na višem nivou po kvalitetu, ali takođe i po broju turista koji uživaju u svemu ono što ovi ski-centri pružaju.

#1 Kopaonik

Kopaonik je najveći ski centar u Srbiji i u svojoj ponudi ima odlično opremljene staze za skijanje za sve kategoriije skijaša. 

Kopaonik se prostire na više od 64 km staza, ima uređen snow park i ski puteve koji su uređeni za alpsko i nordijsko skijanje. Određene staze su osvetljene i noću, pa one predstavljaju posebnu pogodnost za ljubitelje noćnog skijanja.

Kopaonik poseduje tri ski vrtića sa pokretnim trakama koje pomažu početnicima da brzo i lako savladaju osnove skijanja. A Kopanik nudi i veliki broj hotela i smeštajnih jedinica.

Sve staze su odlično povezane sistemom modernih žičara čiji kapaciteti obuhvataju i do 34.000 skijaša dnevno. Ovaj ski centar pored odlično povezanih staza poseduje i:

 • Gondolu
 • Deset žičara
 • Deset ski liftova
 • Dva vezana ski lifta

Kopaonik poseduje i veliki broj različitih ski staza koje se dele u četiri kategorije: 

 • Dečije staze
 • Lake staze
 • Srednje staze
 • Teške staze

Pored skijaških aktivnosti možete posetiti Vodopad Jelovarnik, Semeteško jezero, Pančićev mauzolej, ali i neka druga prirodna mesta koja okružuju ovaj ski centar.

#2 Zlatibor i ski centar Tornik

Zlatibor je turistički najpopularnija i najposećenija planina, a za to je dosta i zaslužan ski centar Tornik. On je udaljen 9 km od Zlatiborskog centra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 m.

Na vrhu planine se mogu pronaći sportski tereni, bob na šinama, žičara i još mnogo toga. Ovaj ski centar može da primi preko 5.000 skijaša na sat.

 Tornik je opremljen je modernom, šestosednom žičarom, ima dva ski lifta i četiri staze koje se razlukuju u nadmorsko visini i dužini, i namenjene su za različite skijaše.

 • Čigoto – srednje laka staza
 • Tornik – srednja staza 
 • Ribnica – laka staza
 • Zmajevac – teška staza
sneg-planina-staza
Pixabay.com

Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje koje poseduje svaka staza, čak i kad vremenske uslove nisu pogodne za skijanje, na stazama možete neometano uživati u skijanju.

U blizini Zlatibora i Tornika se nalazi najlepša pećina u Srbiji koja se zove Stopića pećina, ali tu je i  vodopad u Gostiju, muzej Staro Selo u Sirogojnu i Dino Park Zlatibor u kojem može uživati čitava porodica. 

Pored aktivnosti i razgledanja prirodnih bogatstava i atrakcija napravljenih za uživanje, ovaj ski centar nudi veliki broj restorana, kafića i sadržaja koji su namenjeni najmlađim članovima porodice.

#3 Divčibare

Divčibare iz godine u godinu sve više dobijaju na popularnosti i postaju izbor ljubitelja zime i skijanja. Nalazi se na području planine Maljen. 

Na Divčibarama se kao i na Zlatiboru nalazi sistem za veštačko osnežavanje. Kapaciteti žičara su 1.200 skijaša na sat.

Na Divčibarama ne postoje staze različite težine, već samo srednje težine, pa se iz tog razloga ne preporučuju početnicima ili neiskusnim skijašima

Svu potrebnu opremu za skijanje možete iznajmiti ukoliko ne posedujete sopstvenu, a za mališane je tu i školica skijanja. 

Prednost Divčibara jeste to da su one zanimljiva i aktuelna turistička destinacija tokom cele godine. Tokom proleća i leta, dostupne su aktivnosti kao što su Zip Line, Avantura park ili vožnja bicikla na stazama.

U okolini Divčibara se nalazi i nekoliko manastira: Pustinja, Jovanja, Lelić, Ćelije, Dokmir i Bogovađa, a u neposrednoj blizini je i Banja Vrujci.

Na Divčibarama pešačkim stazama možete doći do vrhova i vidikovaca koji će vas oduševiti. Pogled sa njih će biti vredan šetnje.

Saveti za skijanje u Srbiji

Ako planirate da vaš zimski odmor provedete u nekom ski centru i na skijama, pripremili smo nekoliko saveta za vas koji vam mogu biti od značaja:

 • Ukoliko ne posedujete ski opremu i ne planirate da često posećujete ski centre, ne morate kupovati opremu, već je možete iznajmiti u ski centru
 • potrebna vam je dobra i kvalitetna garderoba i obuća. Pored ski-opreme, morate biti dobro obučeni i van staza za skijanje, jer zima u gradu i zima na planini nisu isto.
 • Ukoliko idete na zimovanje sa decom, upišete ih u neku od ski školica kako bi mališani naučili kako se skija
 • Boravak u ski-centrima je često skuplji vikendom, pa ukoliko možete, vaš odmor na planini neka bude radnim danima
 • Prethodno pročitajte i pogledajte skijaška pravila kako ne biste ugrozili bezbednost drugi, a i sopstvenu 

Srbija ima pregršt prelepih planina, ski centara i drugih prirodnih bogatstava koje moramo negovati, istražiti i uživati u njima. Mi smo za vas izdvojili samo tri najpopularnija ski centra i zimska odmarališta, ali za koji god da se odlučite, jedno je neminovno – uživaćete u svemu što mogu da vam pruže.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da unesete svoj komentar
Unesite svoje ime